Annons:

NU DÖMS SPIONBRÖDERNA – VIMMERBY FIGURERAR I UTREDNINGEN

En av de dömda spionbröderna spenderade en sommardag i Vimmerby. Både ALV och stadshotellet figurerar i utredningen. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: MostPhotos

NU DÖMS SPIONBRÖDERNA – VIMMERBY FIGURERAR I UTREDNINGEN

De två åtalade spioneribröderna döms för grovt spioneri. En av dem döms till livstids fängelse och den andra till fängelse i nio år och tio månader. I utredningen figurerar Vimmerby. 

Annons:

Under torsdagen föll domen i Stockholms tingsrätt mot de två bröderna som stod åtalade för grovt spioneri. Den äldre av de två bröderna döms även för obehörig befattning med hemlig uppgift. 

Den äldre av de två bröderna döms till livstids fängelse och den yngre brodern döms till fängelse i nio år och tio månader. Tingsrätten skriver i sin dom att det är "ställt utom rimligt tvivel att bröderna, gemensamt och i samråd, obehörigen och för att gå Ryssland och GRU tillhanda, anskaffat, befordrat och röjt uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet".

Den äldre brodern har en bakgrund inom både Säpo och Försvarsmakten. När han greps i samband med ett tillslag under hösten 2021 arbetade han som en högt uppsatt myndighetschef. 

Den äldre brodern ska ha anskaffat omkring 90 dokument. Delar av den hemligstämplade informationen har sedan förts vidare till den ryska underrättelsetjänsten, GRU. Den yngre brodern medverkade till att anskaffa cirka 65 dokument.

Handlar om tio år

Bröderna ska under cirka tio års tid gått den ryska underrättelsetjänstens ärende och röjt uppgifter för främmande makt som kan medföra men för Sveriges säkerhet.

– Männen har dömts för mycket allvarlig brottslighet riktad mot Sveriges underrättelse- och säkerhetssystem. Förundersökningen har präglats av mycket god myndighetssamverkan, säger chefsåklagare Per Lindqvist i ett pressmeddelande.

Förundersökningen har pågått sedan 2017 och har bedrivits av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. 

Väldigt mycket av uppgifterna från förundersökningen är hemliga. Tingsrätten har i domen även beslutat om fortsatt sekretess.

Besökte Vimmerby

Något som dock framkommer är att Vimmerby figuerar i utredningen. I april 2017 ringde den äldre brodern till Vimmerby stadshotell för att boka ett rum till sommaren. Han planerade sin ankomst till den 26 juni samma år.

I ett telefonsamtal den 26 juni berättar den äldre brodern för en person att han är på väg till Vimmerby och Astrid Lindgrens värld tillsammans med sin familj. 

Han hade då tidigare pratat med stadshotellet i Vimmerby om en bokning som inkluderade boende på hotellet och en heldag på Astrid Lindgrens Värld. Den andra dagen i Vimmerby planerade spionen att åka runt i trakten.

Med tanke på telefonsamtalet talar mycket för att den broder, som dömts till livstids fängelse för en av Sveriges största spionskandaler, spenderade en dag på Astrid Lindgrens Värld och minst en natt på stadshotellet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt