Annons:

Ensamstående fyrbarnsmamma svettades inför elräkningen:

Michelle Hausding är ensamstående fyrbarnsmamma och var orolig för elräkningen. Foto: MostPhotos

Ensamstående fyrbarnsmamma svettades inför elräkningen: "Får vända på varje öre"

Den ensamstående fyrbarnsmamman Michelle Hausding i Rosenfors har inte bott särskilt länge i hus. Hon svettades inför elräkningen, men till slut, med pellets inräknat, blev det drygt 6 500 kronor. 
– Man får ju ändå vända och vrida på varje öre, säger hon.

Annons:

Vår tidning har efterfrågat personer som drabbats av höga elräkningar. En som drabbats av en relativt hög elräkning är Michelle Hausding. Slaget blir förstås hårdare av att hon är ensamstående med fyra barn. Hennes äldsta är tio år och den minsta är drygt en månad gammal.

Årets januari har också pekats ut som decenniets fattigaste månad.

– Jag har varit lite naiv. För ett år sedan tänkte jag att det kan inte bli så dyrt. Då bodde jag fortfarande i lägenhet i början av året och flyttade till hus först på våren. Jag värmer huset med pellets egentligen, men jag har även en luftvärmepump som används dygnet runt nu. Pellets använder jag just nu bara till varmvatten. Så jag har varit lite naiv och aldrig fått den här smällen som vissa andra fick redan förra året, berättar hon.

Michelle svettades förstås ordentligt inför beskedet om december månads elräkning.

– Jag förväntade mig att den skulle bli ännu högre än den blev, men det är förbannat mycket oavsett vad. Min senaste faktura från Eon låg på knappt 4 600 kronor. Då har jag också gjort av med pellets i värde av 2 000 kronor. Jag har haft pellets sedan tidigare och inte räknat med det jag har köpt till. Jag har försökt att bara använda pellets till varmvatten, men när det blir för kallt ute så slutar luftvärmepumpen att fungera. 

Hur orolig var du för räkningen som ensamstående fyrbarnsmamma?

– Klart jag var orolig, men det blir vad det blir fick jag tänka. Jag försökte att inte tänka för mycket på det. Den här elräkningen påverkar mig fruktansvärt mycket. Alla andra räkningar ska betalas, jag ska köpa kläder till barnen och maten har blivit dyrare. Jag är ensam dessutom. Jag har lite bättre ekonomi än tidigare, men man måste ändå hela tiden tänka på vad man handlar. Man får vända och vrida på varje öre.

Vad var du rädd för att det kunde bli?

– Allt över det här hade jag haft väldigt svårt att klara av. Jag hade aldrig haft råd att betala en elräkning på 10 000 kronor. Då hade det blivit riktigt tajt och jag hade fått försöka hitta lösning. Jag försöker vara inne och hålla koll på förbrukningen. I och med att jag bodde i lägenhet i början av förra året så kan jag ännu inte riktigt jämföra med hur det var för ett år sedan. I lägenhet brukade jag ligga på mellan 300 och 400 kronor.

Försöker dra ned

Michelle Hausding har försökt att dra ned på alla sätt och vis som går.

– Jag har bytt det mesta till led och ser till att vi verkligen släcker efter oss. Vi försöker hålla innetemperaturen ganska jämn. Min minsta är snart två månader och då kan jag inte ha det för kallt, men det är tufft för en ensamstående.

När det gäller de dyrare matpriserna försöker hon också tänka till. 

– Det är en balansgång. Jag försöker att handla samtidigt som jag har andra ärenden. Har jag BVC-möte med lillkillen, så försöker jag göra en lista innan på vad det finns för erbjudanden. Det är bra också utifrån bensinkostnaden. Jag försöker kolla vad som är billigt och vad som har kort bäst före-datum. Det blir inte att man köper oxfilé för 200 kronor kilot direkt, men barnen får det som de behöver. Jag tycker att maten alltid ska gå först, så vill barnen ha något så försöker jag lösa det. 

Vad har ni dragit in på?

– Vi har försökt att åka iväg på helgerna tidigare, men det gör vi inte på samma sätt längre. Bensinen är för dyr och man kan inte bara köpa något hur som helst. Vi planerar veckohandling i förväg och det är mycket vi har dragit ned på. Vill man ha något gott och lite dyrare, så får man vänta tills det är något bra erbjudande. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt