Annons:

  • Så kan stora biogasanläggningen i Gamleby komma att se ut

    Så här kan den stora biogasanläggningen som planeras utanför Gamleby komma att se ut. Anläggningen planeras att tas i drift i slutet av 2025. Foto: Andion

  • Så kan stora biogasanläggningen i Gamleby komma att se ut

    Anläggningen planeras att byggas på samma plats som det gamla asfaltsverket i Heda. Foto: Andion

Så kan stora biogasanläggningen i Gamleby komma att se ut

Energi som motsvarar bränslebehovet hos hälften av alla personbilar i kommunen kan komma att produceras av lokala råvaror utanför Gamleby i slutet av 2025. Processen som är tänkt att leda till att en ny, stor biogasanläggning utanför Heda är i gång. 
– Nästa steg är att vi har kallat till ett samråd med närboende, säger Ruben Havsed som arbetar med projektet för Andions räkning. 

Annons:

Projektet initierades av bröderna Jonsson som driver Ogestad gård och drivs nu av Ogestad tillsammans med företaget Andion som ansvarar för byggnationen av anläggningen. 

Ogestad gård är en av landets största mjölkgårdar med över 5300 djur. Den stora mängd gödsel som gårdens djur producerar ska enligt planerna omvandlas i en ny biogasanläggning till 5000 ton biogas årligen. 5000 ton biogas motsvarar 7 miljoner liter diesel.

– Enkel kan man säga att det motsvarar ungefär 50 procent av bränslebehovet för alla personbilar i kommunen, förklarar Ruben Havsed som arbetar med projektet för Andions räkning. 

Detaljplanearbetet för anläggningen påbörjades i höstas, och alla utredningar och miljöprocesser är i full gång. Anläggningen är tänkt att byggas på platsen för det gamla asfaltsverket i Heda utanför Gamleby. 

– Nästa steg är att vi har kallat till ett samråd med närboende i början av mars, berättar Havsed.

Hur ser de närboende på planerna? 

– På sätt och vis är alla positiva till själva biogasproduktionen där man förädlar lokala råvaror och kan skapa så mycket energi bara från gödsel och matavfall. På det sättet är alla positiva. Men sedan är folk oroliga över att en sådan här anläggning ska påverka närmiljön. 

Hur bemöter ni den oron? 

– Det här med biogasproduktioner är inte så vanligt så man kan förstå att folk har frågor. Mycket av oron har att göra med om det kommer lukta eller låta. En sådan här anläggning luktar inte normalt eftersom all verksamhet,  även lastningen av gödsel, sker inne i lokalerna. Det är en kontrollerad miljö, och dessutom ventileras allt genom ett filter vilket gör att det inte kommer att lukta utanför. 

Att det skulle låta och bullra kring anläggningen stämmer inte heller, menar Ruben Havsed. 

– Det låter inte. Det är inte ett vindkraftverk med ständigt buller. Det som är bra med den här platsen är att vi tar till vara på mark där vi ersätter en gammal verksamhet, asfaltsverket. Vi ersätter den, och nettoökningen av trafik blir begränsad. Dessutom har vi en tystare verksamhet än vad det varit tidigare. 

Att det skulle finnas risker med gashanteringen är inte heller något som oroar Andion, som byggt flera liknande anläggningar tidigare. 

– Det är mycket energi som ska lagras och folk har haft funderingar kring riskerna. Det här är samma typ av metangas som finns i en gasspis. Man är van vid att hantera det och det finns inte några större risker.

20-30 nya arbetstillfällen

Enligt Andion kommer anläggningen generera 20-30 nya jobb. 

– Det beror på hur man räknar och ytterligare aspekter. Normalt när man räknar på nya jobb kopplat till energiproduktion så brukar det sägas att det skapas ett arbetstillfälle per GWh producerad energi. I så fall skulle vi prata om ett 70-tal nya jobb här men vi räknar mer direkt, så sett till driften och transporter så handlar det om 20-30 arbeten. 

Förutom Ogestad gård är ett tiotal andra lantbruk intresserade av att vara med och förädla sin gödsel i biogasanläggningen. 

– Det är en outnyttjad energikälla som ger fördelar även på andra sätt. En restprodukt  när man utvinner biogasen är biogödseln som har stora fördelar om man jämför med konstgödsel. Det minskar gårdarnas klimatavtryck, och behovet av att köpa in konstgödsel från Ryssland. 

Planen är att anläggningen ska börja producera biogas under slutet av 2025. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt