Annons:

För lite sex och samlevnad på schemat – omfattande kritik mot gymnasiet

Skolinspektionen riktar kritik mot Gamlebygymnasiet efter en tillsyn. Foto: Genrebild

För lite sex och samlevnad på schemat – omfattande kritik mot gymnasiet

Gamlebygymnasiet har fått ett föreläggande från Skolinspektionen efter en tillsyn. Omfattande kritik riktas mot skolan på en rad områden och senast i september ska Gamlebygymnasiet ha vidtagit åtgärder för de brister som påpekas inom bland annat sex- och samlevnadsundervisningen, betygssättning och utebliven svenskaundervisning. Skolan rektor Märta Jensen menar att kritiken i mångt och mycket gäller brister som skolan varit medvetna om och redan arbetar aktivt för att komma till rätta med. 
– Jag välkomnar Skolinspektionens tillsyn och ser den som ett sätt att utveckla verksamheten vidare och öka kvaliteten, säger hon. 

Annons:

I sin tillsyn har Skolinspektionen kontrollerat om Gamlebygymnasiet och huvudmannen Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge följer de bestämmelser som gäller inom flertalet områden, bland annat undervisning och lärande, bedömning och betygssättning och extra anpassningar och särskilt stöd. Myndigheten har funnit brister på flera områden, och kräver nu att dessa åtgädas. 

Granskningen har gjorts genom intervjuer med både elever och personal på skolan. 

Märta Jensen, rektor på Gamlebygymnasiet menar att mycket av kritiken är sådant som skolan själva sett områden de behöver förbättra och redan börjat arbeta med. 

– Det är flera punkter här som vi känner till. De områden som Skolinspektionen pekat på stämmer överens med de utvecklingsområden som vi har identifierat och som vi redan jobbar med på skolan – det går naturligtvis alltid att göra mer och bli bättre. Jag välkomnar Skolinspektionens tillsyn och ser den som ett sätt att utveckla verksamheten vidare och öka kvaliteten, skriver hon till vår tidning. 

En av de mer omfattande punkterna gäller att elever gått miste om undervisningstimmar i svenska när detta krockat med praktik. Hur har ni resonerat kring det? Är problemet åtgärdat?

– Vi har en lite speciell skola med mycket praktik och flexibilitet för att få till en så bra utbildning som möjligt med stark koppling till arbetslivet och branscherna. Det har hänt att arbetsrelaterade moment fått gå före vissa teoretiska moment och det har vi försökt kompensera på andra sätt, men det är inte helt korrekt enligt Skolinspektionens regelverk. Vi får tänka om där. 

En svårighet i pusslet med undervisning på skolan och praktikperioder är att de olika utbildningarna är säsongsbundna, och eleverna behöver göra sina praktikperioder vid olika tidpunkter beroende på bransch, förklarar Jensen. 

– Det är en utmaning för oss att inte kunna samordna praktikperioderna och det gör att olika elevgrupper är borta från skolan under olika veckor. I dessa fall har de elever som är inne på skolan arbetat med specifika moment i kursen som eleverna som är ute på praktik sedan har arbetat med när de kommit tillbaka. Vi arbetar ständigt med att optimera schemat för att det ska bli så bra som möjligt för eleverna och har under de senaste åren provat olika lösningar för att se hur vi bäst ska lägga ut teoretiska kurser. 

Inte tillräckligt mycket sex och samlevnad på schemat och kritk mot betygssättning

När det kommer till undervisning inom området sexualitet, samtycke och relationer anser Skolinspektionen undervisningen inte haft den kontinuitet under elevernas alla skolår som föreskrivs, och att eleverna inte fått tillräcklig utbildning kring hedersrelaterat våld och förtryck. 

Märta Jensen menar att bristerna här beror på att arbetet med den nya skolplanen inte satt sig helt än. 

– De nya skrivningarna för sexualitet, samlevnad och relationer i gymnasiets läroplan kom 1 juli 2022 och i samband med förändringarna i läroplanen inledde vi ett utvecklingsarbete på skolan. I oktober genomförde vi till exempel en fortbildning för all skolpersonal i just sexualitet, samtycke och relationer. Det här är alltså ett utvecklingsområde som vi redan jobbar med för att kunna möta de förändringar som trädde i kraft i detta läsår. Det måste få ta lite tid för att det ska bli bra. 

Kritiken gäller även betygssättning, och det framgår att betygen inte alltid satts at behörig lärare, eller av den lärare som hållit i kursen. Anledningen är att det i många av skolans kurser helt enkelt inte finns behöriga lärare att rekrytera, förklarar Märta Jensen. 

­– Vi arbetar med yrkesutbildningar inom naturbruk och anläggningsmaskin. Det finns tyvärr väldigt få utbildade lärare som har den kompetens som behövs för att undervisa i de yrkeskurser som ingår i våra utbildningar. Vi rekryterar därför ofta personal från branschen som har en gedigen yrkeserfarenhet. Flera av dessa läser efter en tid vidare på yrkeslärarutbildningen, men alla blir inte legitimerade lärare.

Känner du dig trygg med att eleverna får rättvisa betyg? 

– I de fall en olegitimerad lärare ska sätta betyg i en kurs sker detta alltid i samråd och efter sambedömning med en legitimerad lärare på skolan. Vi är en liten skola där lärarna jobbar tätt tillsammans och har goda möjligheter till sambedömning. Jag har en fantastiskt kompetent och engagerad personalgrupp och känner mig trygg med att eleverna får rättvisa betyg. 

De åtgärder som Skolinspektionen kräver ska ha vidtagits och redovisats skriftligen senast 4 september 2023. 

”Om Hushållningssällskapet Kalmar- Kronoberg- Blekinge inte följer detta föreläggande kan mer ingripande saktioner komma att aktualiseras” skriver Skolinspektionen. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt