Annons:

Bluffakturor om gravskötsel till många länsbor – ”Jätteobehagligt”

"Fakturan" som damp ned i brevlådan hos Gunilla Andersson i Västervik häromdagen. "Jag blev så arg så jag rev sönder den." säger hon om händelsen. Foto: Privat

Bluffakturor om gravskötsel till många länsbor – ”Jätteobehagligt”

De senaste dagarna har det ramlat ned fakturor från företaget Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB i brevlådor runt om i Sverige. Vid en första anblick ser brevet ut att vara en faktura gällande gravskötsel, men vid närmare granskning av det finstilta framgår det att brevet i själva verket är ett erbjudande. 
– Man har lite dålig koll på hur ofta fakturan från Kyrkogårdsförvaltningen kommer, så första tanken var att det kom därifrån, säger Gunilla Andersson i Västervik som fått hela tre brev med "erbjudande" från företaget.  

Annons:

Gunilla Andersson i Västervik är en av alla som fått fakturan i sin brevlåda. 

– Först tänkte jag att det var en faktura från kyrkogårdsförvaltningen. Men så tittade jag och såg att det var ett företag. Då blev jag arg och rev fakturan, berättar hon. 

Gunilla och hennes man fick sammanlagt tre brev från företaget tidigare i veckan. Breven var adresserade till tre dödsbon, ett för Gunillas mamma, ett för hennes moster och ett för svärmodern. 

 – De dog 2014, 2016 och 2017 så jag förstår inte hur det ska kunna vara adresserat till dem. Det är länge sedan och finns inga dödsbon kvar. 

Trots att hon själv snabbt upptäckte att det inte rörde sig om en faktura från Kyrkogårdsförvaltningen så tror Gunilla att det är lätt hänt att anta att fakturan kommer därifrån.

– Jag tycker det är jätteobehagligt. Man har lite dålig koll på hur ofta fakturan från Kyrkogårdsförvaltningen kommer och första tanken var att det kom därifrån. Det är nog många som inte tittar närmare och betalar. 

Kontaktade kyrkan

Efter att Gunilla fått breven kontaktade hon Kyrkogårdsförvaltningen i Västervik. 

– De sa att de fått jättemycket samtal om sådana här brev. Till och med folk som inte är gravrättsinnehavare har fått breven.

Att företaget skulle fått adressuppgifter från kyrkan stämmer inte heller. 

– De sa att de aldrig skulle lämna ut sådana uppgifter, säger Gunilla. 

Ulla Lisedal är ordförande i kyrkorådet i Aspelands Pastorat och har både pratat med många som fått breven, och själv fått ett i brevlådan. 

– Nu lever jag ju i kyrkans värld så jag såg direkt att det inte var rätt och blev inte särskilt orolig, men det är många som hört av sig till oss. För en oinsatt är det inte så lätt att veta vad som gäller, och många tror att det här kommer från kyrkan.

Vad ska man göra om man fått en ”faktura” från företaget i brevlådan? 

– Den är inte från oss, så det är bara att slänga. Man kan göra en anmälan till Konsumentverket. 

Hur känner man igen en faktura som faktiskt kommer från Svenska kyrkan? 

– På våra fakturor står det tydligt att det är från Svenska kyrkan och vilket pastorat det gäller. I Aspeland gick våra fakturor ut för någon månad sedan. 

Gått ut med dementi

Flera av pastoraten i länet har gått ut med en dementi och ett klargörande om vem som ligger bakom breven. 

”Bolaget Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB har tidigare uppmärksammats för att skicka ut skötselerbjudande som är förvillande likt en faktura. Vi har förstått att flera hushåll i vårt närområde fått brev från bolaget under veckan. Vid närmare granskning går det att läsa att det är just ett erbjudande, men det är lätt att misstolka. Kyrkogårdsförvaltningen i … har inget samarbete med bolaget och genomför bara gravskötsel på innehavarens begäran.”

Vi har sökt företaget Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB utan resultat.

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt