Annons:

 • IDAG ÖPPNAR ALV ÅRETS SÄSONG MED FLERA STORA NYHETER

  Nu är det dags. ALV har investerat 110 miljoner inför årets säsong och öppnar nu parken. Foto: Simon Henriksson

 • IDAG ÖPPNAR ALV ÅRETS SÄSONG MED FLERA STORA NYHETER

  Joacim Johansson i det som ska bli "Bysalen", en helt ny restaurang på ALV och som öppnar till midsommar.

 • IDAG ÖPPNAR ALV ÅRETS SÄSONG MED FLERA STORA NYHETER

  Här byggs utdelarna av restaurangen för fullt.

 • IDAG ÖPPNAR ALV ÅRETS SÄSONG MED FLERA STORA NYHETER

  Den nya bokhandeln blir ett stort lyft, säger Joacim Johansson.

 • IDAG ÖPPNAR ALV ÅRETS SÄSONG MED FLERA STORA NYHETER

  Det nya centrallagret är både mer rymligt och längre från gästen.

 • IDAG ÖPPNAR ALV ÅRETS SÄSONG MED FLERA STORA NYHETER
 • IDAG ÖPPNAR ALV ÅRETS SÄSONG MED FLERA STORA NYHETER

IDAG ÖPPNAR ALV ÅRETS SÄSONG MED FLERA STORA NYHETER

Nu öppnar Astrid Lindgrens Värld för säsongen. Det gör man med flera stora nyheter i parken.
– Vi har stora och goda förväntningar på den här säsongen, säger vd:n Joacim Johansson. 

Annons:

Onsdag den 17 maj slår Astrid Lindgrens Värld upp portarna för en ny säsong i den populära parken i Vimmerby. Precis som förra året är det fullt teaterprogram redan från premiärdagen. Inför 2023 har man investerat drygt 110 miljoner i flera stora nyheter.

De största är ytterligare 250 bäddar i den "Lilla staden" där man utökat med 27 byggnader samt en helt ny restaurang, Bysalen, med plats för mellan 300 och 400 personer med bakgårdar och pergola som öppnar lagom till midsommar.

Det nya boendet öppnar den 2 juni och efter det har ALV en boendekapacitet på totalt 1 500 bäddar.

– Vi ligger mycket bättre till nu än vad vi gjorde förra året när vi öppnade runt midsommar. Nu är det i princip helt färdigt, det som återstår är att plantera buskar och rulla ut gräs. 

Den nya restaurangen är en del i en större satsning som pågår till 2024. Först blir Bysalen klar till midsommar och i höst ska Majkens rivas för att ge plats åt Villa Linnéa. Men under årets säsong finns Majkens kvar. 

– I Bysalen, som har ett 50-talstema, kan vi ha 400 personer sittande i biosittning och 300 sittande i bankettsittning, när det är festlighet eller middag. Vi kommer kunna använda den som en stor möteslokal under ickesäsong. 

En annan nyhet när det gäller restaurangen som öppnar vid midsommar i år är att man kommer kunna beställa maten via en app. 

Ny bokhandel och nytt centrallager

Dessutom har ALV satsat på en ny bokhandel och ett nytt centrallager. 

– Vår nya bokhandel kanske inte låter som en stor sak, men för oss är boken det centrala. Det har blivit otroligt bra tycker vi och har en bättre placering rent strategiskt. Det har ökat kapaciteten för oss och stör inte upplevelsen för besökare. Tidigare är det första man sett när man kommer en stor lagerbyggnad. Nu är det långt från gästen, säger Joacim Johansson och fortsätter:

– Dessutom slipper vi varutransporter samtidigt som gästen ska in i parken. Vi hoppas att det ska påverka glödet lite och ge viss påverkan för gästen.

Emil i Lönneberga fyller 60 år i år och det kommer uppmärksammas lite extra i Katthult. 

– Det blir en del nya scener och sådär. Vi kommer bland annat spela "Auktionen i Backhorva". 

Totalt handlar det alltså om investeringar på runt 110 miljoner kronor inför årets säsong.

– Det är en ansenlig summa och med alla nyheter vi har känns det jättespännande. Vi har stora och goda förväntningar inför sommaren. Tittar vi på efterfrågan på boendet, så är det bättre än tidigare år. Pratar man med hotellen här i stan, så rapporterar de likadant. Det ser bra ut och är bra bokat hela vägen. Jag skulle boka till en bekant 17 till 19 juli, men då var det helt fullbokat. Det är vardagar fram till skolan slutar som det kan finnas en del ledigt, men det är som det brukar vara. 

Är 110 miljoner en rimlig nivå även framåt?

– Nej, det är inget vi klarar av år efter år. Vi behöver betala av lån och ränta på det vi lånar upp. När vi gör så här stora satsningar är det inte helt med egna medel, utan vi behöver ta lån av banken för att finansiera det. Vi har gjort väldigt mycket de senaste åren, inte minst genom att utveckla boendet.

Så ser besöksmålen ut

Något som kan oroa Joacim Johansson är varningar om att det ska bli en väldigt varm sommar.

– Det för tankarna lite till 2018. Det påverkar alldeles säkert oss i någon grad om det är 30 till 35 grader. Då kanske inte vi är den aktivitet man väljer i första hand. 

Hur ser besöksmålet ut i år?

– Målet är en halv miljon besökare i parken och 35 000 på Näs. Förra året var det runt 470 000 och 31 000, så vi har skruvat upp det lite. Många talar om den ekonomiska osäkerheten, men det är inget vi ser av just nu. Kanske prioriterar en del som åkt över dagen bort det i år, det återstår att se. Men även årskortsförsäljningen ligger där den brukar vara. 

I helgen hade ALV också introduktion med alla som ska jobba i parken. Redan nu är man igång med minst 300 medarbetare, men när man är som flest under sommaren rör det sig om cirka 660 personer. Antalet fast anställda är drygt 70 till antalet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt