Annons:

BESLUT IDAG: OLSERUM PEKAS UT SOM RIKSINTRESSE

Olserum pekas ut som riksintresse av SGU. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

BESLUT IDAG: OLSERUM PEKAS UT SOM RIKSINTRESSE

Sveriges geologiska Undersökning, SGU, meddelade sent i höstas att man ville peka ut ett område sydost om Överum som riksintresse. I dag har SGU fattat beslut om att göra det.
"Området innehåller så värdefulla ämnen för samhället att det bör skyddas från åtgärder som försvårar framtida utvinning av metallerna", skriver SGU i ett pressmeddelande.

Annons:

Fyndigheten av de sällsynta jordartsmetallerna i Olserum i Västerviks kommun pekas nu ut som riksintresse. Det fattade Sveriges geologiska undersökning, SGU, beslut om under tisdagen. 

Det var sent i höstas som SGU meddelade att man hade för avsikt att peka ut området sydost om Överum. Redan för tio år sedan ansökte ett företag om att få titta närmare på fyndigheterna i Olserum mellan Gamleby och Överum. 

Fyndigheterna av de sällsynta jordartsmetallerna, som kallas REE-metaller, i Olserum är en av Europas allra största. Metallerna anses vara viktiga för klimatomställningen och finns i bland annat elbilar, mobiltelefoner och datorer. De används också inom läkemedels- och försvarsindustrin och kan inte bli ersatta av andra metaller.

EU har pekat ut REE-metaller som den mest kritiska råvaran för den fortsatta samhällsutvecklingen och 70 procent av metallerna utvinns för närvarande i Kina. 

Hade flera synpunkter

Att SGU velat skapa ett riksintresse enligt miljöbalken är för att möjliggöra framtida gruvbrytning i området. Kommunen har haft möjlighet att yttra sig och ställde sig i februari i år positiv till utpekandet av området. 

Kommunen hade dock ett flertal synpunkter. Det handlade bland annat om att den västra delen av området, väster om Djupedal, som berör ängs- och betesmark bör justeras och utelämnas på grund av artsobservationer av mycket känsliga och hotade insekter. Detsamma gäller för odlings- och betesmarken vid Dråpstad. 

Ett flertal borrade brunnar för energi och dricksvatten finns i området och det är av stor vikt att dessa skyddas, har kommunen ansett. 

"Det är av vikt att inte tillföra ämnen som hamnar på mark som sedan direkt eller indirekt ingår i livsmedelsproduktion", står det i yttrandet.

Kommunen ansåg även att det var viktigt att information om processen och dess kommande steg kommunicerades för boende och andra berörda i så tidigt skede som möjligt. 

Olserum pekas ut

På tisdagsförmiddagen kom beskedet från SGU att man fattat beslut om att peka ut Olserum som riksintresse.

"Området innehåller så värdefulla ämnen för samhället att det bör skyddas från åtgärder som försvårar framtida utvinning av metallerna", skriver man i pressmeddelandet.

Första gången som fyndigheten uppmärksammades var i samband med statlig uranprospektering på 1970-talet. Jordartsmetallerna förekommer ihop med magnetitförekomster som utvunnits i historisk tid och varit kända sedan 1600-talet. 

– Ett utpekande av ett riksintresse innebär inte att fyndigheten med säkerhet kommer att utvinnas. Syftet med riksintressen är att genom dessa redovisa vilka intressen som har särskild betydelse. Med andra ord är det ett stöd till samhället vid planering av markanvändningen i området, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén.

Att så stor andel som 70 procent i dag av produktionen sker i Kina gör försörjningen av råvaran mycket sårbar, konstaterar SGU. 

– Vi ska såklart även återvinna och återbruka de sällsynta jordartsmetallerna, men än så länge är det omöjligt att täcka dagens behov genom återvinning då de sitter i nytillverkade produkter som inte har levt ut sin livslängd. Dessutom finns det relativt låga halter i varje produkt. Det kommer dröja innan återvinning kan stå för en större andel av det som behövs i Sverige och globalt, berättar Lena Lundqvist, statsgeolog och utredare för riksintressen vid SGU.

Tolv gruvor

SGU skriver även i sitt beslut att man tillgodosett kommunens önskan om att utesluta den del väster om Djupedal som berör ängs- och betesmark. Därför har man anpassat detaljavgränsningen. 

"Hela det önskade området har dock inte uteslutits", skriver SGU. 

SGU poängterar också att riksintresset inte innebär att gruvbrytning blir verklighet. I dag finns 149 utpekade fyndigheter av riksintresse i Sverige. Totalt finns tolv aktiva gruvor i landet. 

Ragnar Exploration, som har sin bas i USA, har tidigare ansökt om undersökningstillstånd i ett område kring Törnsfall. I sin ansökan kallar man projektet för "Olserum South", men detta har ingen koppling till det här ärendet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt