Annons:

Brandstationen gör om succén – öppet hus i Gamleby i helgen

Brandstationen i Gamleby håller öppet för allmänheten på lördag. Foto: Arkivbild / Leif Pettersson

Brandstationen gör om succén – öppet hus i Gamleby i helgen

För den som är nyfiken på hur arbetet på en brandstation går till blir det i helgen tillfälle att besöka Gamleby brandstation. På lördag håller stationen öppet hus för fjärde gången, och dagarna brukar bli både välbesökta och uppskattade av både barn och vuxna. 
– Det är viktigt att allmänheten får en inblick i vad vi jobbar med, säger platschef Marcus Rosander. 

Annons:

Efter att ha hållit uppe några år under pandemin anordnar återigen brandstationen i Gamleby öppet hus. Tillställningarna har tidigare varit mycket uppskattade, med så många som 500 – 600 besökare berättar Marcus Rosander. 

– Det blir en liten omstart i år, men jag tror det är fjärde gången under senare tid som vi har öppet hus. Vädret ser ut att bli fint så vi hoppas på en välbesökt dag!

Under dagen kan besökare inte bara få provsitta brandbilar och prova på att spruta vatten, utan också få öva på att ta sig ut ur ett rökfyllt rum, se brandkåren arbeta med en iscensatt bilolycka, och dessutom se brandflyget flyga över stationen. 

Viktig del av verksamheten 

Att bjuda in till öppet hus är en viktig del av verksamheten, där allmänheten kan utbildas -både i agerande vid brand, och i hur man ska bete sig vid exempelvis en bilolycka, menar Rosander.

– Vi gör inte en sådan här dag bara för att det är roligt, utan det är viktigt att allmänheten får en inblick i vad vi jobbar med. Vår uppgift är inte bara själva räddningstjänsten vid olyckor och bränder, utan även att informera och förhindra att olyckan sker. Det här är ett bra tillfälle att göra det!

Stationen i Gamleby söker för närvarande två deltidsbrandmän, och förhoppningen är att dagen även ska kunna väcka intresset för tjänsterna. 

­– Det har blivit svårare och svårare att rekrytera deltidsbrandmän, och inte bara här, utan i hela Sverige, berättar Rosander.

– Vi har genom åren anställt några som har fått upp intresset just tack vare öppet hus. De har varit här och tittat och sedan börjat fundera och hört av sig. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt