Annons:

Har inte fått träffa sin son på fyra månader – inspelning visar Familjerättens överdrift

En man från Västervik riktar allvarlig kritik mot Familjerätten i Västervik. Foto: Johanna Karlsson

Har inte fått träffa sin son på fyra månader – inspelning visar Familjerättens överdrift

”Jag har aldrig blivit dömd för något brott, jag har inget missbruk och har aldrig haft. Det enda jag har emot mig är att jag kommer från ett arabiskt, islamistiskt land.” Orden kommer från en uppgiven pappa som tagit kontakt med vår tidning och menar att han från första kontakten med Familjerätten i Västervik blivit bemött med fördomar och misstro av personalen. Nu har han inte fått träffa sin son på fyra månader, trots att ljudinspelningar visar att rapporten som ligger till grund för beslutet är direkt felaktig. 

Annons:

Mannen som kontaktar vår tidning, vi kan kalla honom Samir, är uppgiven och frustrerad. I elva månader har han utan någon större framgång kämpat för att upprätthålla en relation med sin son, men upplever att han redan från början haft Familjerätten i Västervik emot sig, något han upplever har att göra med fördomar och det faktum att han har ett arabiskt ursprung. 

Samir påtalade tidigt i kontakten med Familjerätten att han inte kände sig trygg med den familjerättssekreterare som han blivit tilldelad. Han upplevde att hen hade fördomar mot honom och tog parti för barnets mamma, som under samma period bedrev en smutskastningskampanj mot Samir i form av ett tjugotal polisanmälningar som alla lagts ned. 

Beskriver pappan som irriterad och arg – ljudupptagning visar att så inte var fallet

Efter det senaste umgängestillfället i februari i år skrevs en rapport där Samir beskrevs som irriterad, arg och snäsig under umgänget. Rapporten ledde till att Samir efter det inte fått träffa sin son och allt umgänge har skjutits upp i väntan på ett interimistiskt beslut. 

– De hindrar min son från att träffa sin pappa och har bestämt sig från första gången vi träffades. Här i Sverige finns fördomar mot utländska människor, särskilt muslimer och araber, säger Samir. 

Eftersom Samir tidigare känt sig otrygg med den ansvarige familjerättssekreteraren så gjorde han en ljudupptagning under hela umgängestillfället som låg till grund för rapporten. I ljudfilen som vår tidning tagit del av hörs en pappa som är glad över att träffa sitt barn, leker och försöker trösta, men samtidigt känner sig orolig över att barnet inte verkar må bra. 

I rapporten från familjerättssekreteraren står beskrivs Samir som irriterad och snäsig från att han kliver in i rummet. Det stämmer överhuvudtaget inte med de ljudupptagningar från mötet som vi tagit del av. 

I slutet av ljudupptagningen har Samirs barn varit orolig under större delen av umgänget, och till slut bestäms att umgänget ska avbrytas i förtid. Samir efterfrågar då ett möte med familjerättssekreteraren men får till svar att hon inte har tid trots att det är 40 minuter kvar av den bokade timmen. Här först börjar Samir låta något irriterad och ifrågasätter att han inte får samtala med någon. Det hela slutar med att Samir, och hans flickvän går därifrån utan något samtal. 

– Jag upplever det som att de köper allt hon säger (barnets mamma reds.anm.) och lyssnar inte på mig. Jag är inte kriminell och jag har inte gjort något fel. Jag har haft 20 anmälningar och varit misstänkt för saker som hon har anklagat mig för, och nu använder hon och de det emot mig trots att allt är nedlagt och polisen har tröttnat på henne. 

Vill inte att sonen ska få religiös uppfostran

Samir har bott många år i Sverige, etablerat sig, lärt sig språket och lever idag ett sekulärt liv. Kontakten med Familjerätten startade redan för drygt 1,5 år sedan när Samir och mamman till sonen fick veta att de skulle få barn. Relationen var svajig redan då, och enligt Samir bottnar mycket av osämjan i religiösa meningsskiljaktigheter. Samir som har muslimsk bakgrund vill inte att barnet ska få någon religiös uppfostran, medan mamman som har en annan religiös övertygelse vill fostra barnet enligt sin tro.

– Jag vill inte att min son ska bli bunden till någon religion. Inte kristendom, inte islam eller Jehovas vittnen. Han ska vara fri och jag vill inte att han ska behöva känna sig utanför samhället. Han ska kunna fira jul eller få blod om han behöver det, och han ska få fira sin födelsedag. 

Familjerättens enhetschef Martin Ek kan inte kommentera ärendet närmare när vår tidning söker honom.

”Vi uttalar oss inte om enskilda ärenden och kommer inte medverka i en intervju. Eventuella klagomål och synpunkter som inkommer till socialtjänsten utreds, bedöms och kommuniceras gentemot den klagande självt.”

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt