I september startar Västervik kommun en ny termin med stödgrupper för vuxna som varit utsatt för våld i nära relationer.
Foto: Pixabay
Våld i nära relationer är ett utbrett samhällsproblem som drabbar både kvinnor och män. Enligt BRÅ, Brottsförebyggande rådet, anmäldes förra året 36 019 fall av misshandel där den utsatta var bekant med gärningsmannen. Men mörkertalet är stort.
Sedan 2021 har Västerviks kommun anordnat stödgrupper för dem som råkat ut för våld av en närstående. Genom träffarna vill man skapa en trygg plats som ska minska känslan av ensamhet och skam, men också bygga upp självkänslan på nytt.
Ann Holgersson, behandlare på individ- och familjeomsorgen i Västerviks kommun, är en av dem som håller i grupperna tillsammans med kollegan Therese Johansson.
– Vi har fått jättepositiv feedback från tidigare deltagare. Det blir som ett forum där man kan prata helt fritt, och det är det som de allra flesta säger, att det är så skönt att inte behöva vara rädd för att bli ifrågasatt eller dömd. Det är bara medkänsla där gruppens medlemmar stöttar varandra, säger hon.
Ann berättar att gruppträffarna ofta leder till att nya vänskaper bildas. Många fortsätter att hålla kontakten och stöttar varandra även efter terminens slut
Olika sorts våld
Våld kan se ut på flera olika sätt, menar Ann. Det kan ske i allt från fysisk och psykisk misshandel, till sexuella eller ekonomiska övergrepp. För den som förminskat sina upplevelser blir gruppträffarna därför ofta en ögonöppnare.
– Många utsatta har inte förstått hur mycket som faktiskt är våld, och det är något som vi brukar kartlägga tillsammans. Det kan vara förtryck, hot, manipulation, eller att hela tiden behöva tassa på tå för att inte väcka vreden. Det blir en ögonöppnare för många att det inte bara är det fysiska, säger Ann Holgersson.
Intresseanmälan på nätet
Tidigare har stödgrupperna bestått av personer som redan haft en aktiv kontakt inom kommunen. Men sedan förra året blev det möjligt för vem som helst att göra en intresseanmälan via kommunens hemsida.
– Det kändes positivt, för då nådde vi ut även till dem som inte hade pågående kontakt hos oss, säger Ann och berättar att maxantalet per grupp är sex personer. Hon fortsätter:
– Vi använder ett material där varje träff har olika teman. Det är tuffa ämnen där alla ska få möjlighet att hinna komma till tals.
Sedan stödgrupperna startade för två år sedan har det hittills bara varit kvinnor som anmält sig.
Men Ann påpekar att våldet förekommer i alla sorters relationer där även män blir utsatta.
Varför har inga män deltagit hittills tror du?
– Vi är öppna för att ha med män i våra stödgrupper, men jag tror att det många gånger är ett större motstånd för män att faktiskt söka stöd och hjälp som våldsutsatt. Det här gamla tankesättet om att man som man är större och starkare ligger nog kvar, men det är bara min teori, säger Ann Holgersson.
Intresseanmälan är fortfarande öppen och går att göra via Västerviks kommuns hemsida eller på telefon.