Annons:

Länsstyrelsen varnar för giftig larv –

Länsstyrelsen vanar nu för en giftig larv i länet. Foto: Cjengvall (CC BY SA)

Länsstyrelsen varnar för giftig larv – "Var uppmärksam"

Just nu är det säsong för larver av den blåsvarta björkstekeln. Larverna är giftiga och har i flera fall orsakat skada eller plötslig död bland djur som ätit den. 

Annons:

Larven har fått spridning i Skåne och Kronoberg och nu uppmanar Länsstyrelsen invånare i Kalmar län, framför allt i västra delen av länet, att vara uppmärksamma.

Den blåsvarta björkstekelns larver är 1,5-2,5 centimeter långa och gula med svarta ränder längs med ryggen. Larverna lever på björklöv och är giftiga. 

Larven är giftig för både människor och djur, men bara om man får den i sig. Det är alltså ingen fara att röra vid larverna. Giftet, som är släkt med det som finns i flugsvamp, skadar främst levern hos djuren och de kan plötsligt dö. 

Mindre djur löper större risk att förgiftas än stora. Förloppet är mycket snabbt med symptom som slöhet och skakningar. 

Giftet har lett till ett fåtal dödsfall hos får, getter och hundar i Sverige. Förgiftning hos idisslare har ännu inte konstaterats i Sverige, men däremot i Danmark.

Håll utkik

"Larverna lever i björkar och äter av bladen under sommaren. När de lämnar träden i mitten av augusti kryper de runt i gräset innan de gräver ner sig. Det är under den här tiden fram till mitten av september som djur kan råka få dem i sig", skriver Länsstyrelsen. 

Den blåsvarta björkstekeln är ännu inte funnen i Kalmar län men den är rapporterad väldigt nära länsgränsen vid Emmaboda kommun. 

Länsstyrelsen vill att man håller utkik och rapporterar om man får syn på dem. 

 

Fakta

Så känner du igen en blåsvart björkstekel

Blåsvart björkstekel är relativt ny i Sverige och hittades för första gången i Skåne i början av 2000-talet. Larverna är 1,5 – 2,5 cm långa och är gula. De har sex smala och svarta ränder längs med ryggen. De har vidare tre par kraftiga, svarta bröstfötter samt små svarta bukfötter på undersidan av resten av kroppen. De tydliga färgerna är en varningssignal för att visa att de är giftiga. Därför undviker fåglar att äta dem. Varningsfärgerna fungerar bäst när de sitter många tillsammans, så därför förekommer de alltid i stora grupper.

Källa: Länsstyrelsen

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt