Annons:

Dentalgruppen öppnade upp för hemlösa i Västervik – ”Kan äntligen le igen”

Under onsdagskvällen öppnade Dentalgruppen upp för Vinternatts hemlösa. På bilden tandläkare Margarita Tsakiridou som driver kliniken tillsammans med Björn Karlsson. Foto: Arkivbild / Johanna Karlsson

Dentalgruppen öppnade upp för hemlösa i Västervik – ”Kan äntligen le igen”

Det privata hjälpinitiativet Vinternatt fortsätter att organisera hjälp till Västerviks hemlösa och andra behövande. Många företag och privatpersoner har engagerat sig och bidragit med så väl pengar som varor och prylar. Under onsdagskvällen öppnade Dentalgruppen i Västervik upp sin mottagning bara för Vinternatts klienter, och initiativet var både mycket välkommet och uppskattat. 
– En del hade limmat och filat själva på sina tänder, berättar Linda Åkerman, initiativtagare till Vinternatt. 

Annons:

– När Dentalgruppen hörde av sig och sa att ”vi öppnar upp en hel kväll bara för er, kostnadsfritt” så blev jag alldeles paff och frågade om de skojade, säger en tacksam Linda Åkerman, en av initiativtagarna bakom Vinternatt. 

Nio personer var med under onsdagskvällen, och för många var det en stor sak att för första gången på många år sätta sig i tandkläkarstolen.

– Det var ett så stort steg för dem och fruktansvärt jobbigt för en del. Men det blir kraft i gruppen och därför valde vi att göra så, att gå många i en grupp. När någon hade varit inne hos tandläkaren så satt alla de andra i väntrummet utanför och applåderade och ropade och hejade på. Det är en styrka, att stötta och peppa varandra. 

Hann fixa det mest akuta

Det mest akuta, som lagningar och utdragningar kunde fixas under kvällen. En del av gästerna fick ytterligare tider för att fortsätta komma till rätta med tänderna. 

– Vi visste såklart inte innan hur det såg ut i munnarna på dem, men vi vet att när vi bjuder på fika, då kan det inte vara knäckebröd och frallor eller annat svårtuggat. Många hade limmat själva i sina tänder, dragit ut med tänger och filat ned skador. 

Att få komma till tandkläkaren och ta hand om skador i munnen kan göra oerhört mycket för personens självförtroende, menar Linda. 

– Det här med munnen är en skam för många, och en klassfråga. De tycker att det ser så fattigt ut utan tänder, och menar att nu kan de äntligen le igen!

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt