Annons:

Lodjur har angripit får – nu ska det skjutas

Länsstyrelsen har tagit beslut om skyddsjakt på ett skadegörande lodjur i Västerviks kommun. Foto: MostPhotos

Lodjur har angripit får – nu ska det skjutas

Under tisdagen tog Länsstyrelsen beslut om skyddsjakt på ett skadegörande lodjur i Västervik. Beslutet gäller efter att en fårbesättning norr om Edsbruk angripits flera gånger.

Annons:

Mellan 11 juni och 17 september i år har tre angrepp av lodjur skett på en fårbesättning norr om Edsbruk i Kalmar län. Ytterligare ett angrepp har skett sju kilometer längre norrut i Östergötlands län i mitten av juni. Vid varje angrepp har ett lamm dödats. 

Angreppen har skett innanför tvåtrådiga elstängsel samt innaför fårnät kombinerat med en eltråd i ovankant. 

Skadeförebyggande akutåtgärder har utförts tidigare. Det handlar om förflyttningar av djur, installning samt uppsättning av lapptyg. Alla angrepp har besiktigats av Länsstyrelsen och konstaterats vara gjorda av lodjur. 

Ersättning för dessa viltskador har utbetalats eller kommer att utbetalas till berörda tamdjursägare i de fall de ansökt om ersättning. 

– Utifrån att angreppen har skett inom ett avgränsat område under en begränsad tidsperiod, bedömer vi att det troligtvis rör sig om samma individ och att skyddsjakt är det enda alternativet, säger enhetschef Fredrik Ustrup i ett pressmeddelande. 

Länsstyrelsen har nu tagit beslut om skyddsjakten på det skadegörande lodjuret i Västerviks kommun. Jakten kommer bedrivas av jägare utsedda av Länsstyrelsen och beslutet gäller till och med den 31 oktober i år. 

Länsstyrelsen bedömer att fastställda riktlinjer för skyddsjakt på lodjur är uppfyllda och att det inte finns någon annan lämplig lösning än just skyddsjakt. 

"Att tillåta skyddsjakt på ett skadegörande lodjur påverkar inte lodjursstammens bevarandestatus i Kalmar län eller Sverige", skriver Länsstyrelsen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt