Annons:

Så många nya tåg har regionen beställt – då ska de levereras

Nya tåg, som ska ersätta de nuvarande på bland annat Stångådalsbanan, är beställda. Foto: MostPhotos

Så många nya tåg har regionen beställt – då ska de levereras

Regionen har nu beställt nya Krösatåg. Det rör sig om totalt tolv tåg som är beställda.

Annons:

Att Region Kalmar län ska beställa nya tåg till tågtrafiken har varit känt en längre tid. Nu har en beställning lagts. Regionen har beställt sammanlagt tolv tåg till Krösatågstrafiken. 

Totalt är åtta bimodala och fyra elektriska tåg beställda till länet. Den förväntade leveransperioden är 2026 och 2027, och de fyra första tågen som förväntas levereras är eltågen. Dessa ska trafikera sträckan Kalmar-Växjö samt Emmaboda-Karlskrona. 

Även de åtta bimodala tågen förväntas levereras under 2026 och 2027. Dessa tåg planeras att trafikera Stångådalsbanan och Tjustbanan. 

Med bimodala tåg menas att de kan drivas både elektriskt och med förbränningsmotorer. De elektriska tågen ska ha plats för 190 sittande medan de bimodala har plats för 140. 

Topphastigheten blir 200 kilometer i timmen för de elektriska tågen och likaså för de bimodala när de går på el. När de går på förbränningsmotorer är topphastigheten 140 kilometer.

Totalt rör det sig om en miljardinvestering för regionen och man har option på ytterligare tio tåg. Men tidigare i höstas började man vackla kring frågan till följd av den ansträngda ekonomin.

Svår prognos

Den senaste prognosen visar att Kalmar länstrafik, KLT, beräknas göra ett underskott på cirka 71 miljoner kronor för 2023.

Just nu pågår också ett arbete med att ta fram ett nytt trafikförsörjningsprogram för länet. Programmet styr hur kollektivtrafiken i länet ska utformas på lång sikt.

Det nya programmet sträcker sig mellan 2025 och 2033 och ett beslut väntas under nästa år.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt