Följ tipsen nedan och var uppmärksam på hur din eldstad uppför sig:
1. Elda inte med för mycket ved samtidigt. Följ i första hand tillverkarens instruktioner för din eldstad. Ett bra riktmärke är max 2,5 kilo ved per timme och att lägga in två nya vedträn när det tidigare inlägget brunnit ner till en glödbädd. Effektivt för värmen och bra för din anläggning.
2. Elda inte skräp. Det skapar tjära i rökkanalen.
3. Låt eldstaden vila mellan eldningarna. Om du eldar fyra timmar, låt eldstaden vila i fyra timmar. Utan vila kan värme ackumuleras i bjälklag och starta en brand.
4. Pyrelda inte. Se till att ha god lufttillförsel, annars sker inte fullständig förbränning.
5. Använd torr ved. Du skonar skorstenen från onödiga beläggningar, som kan leda till sämre förbränning och risk för skorstensbrand.
6. Förvara aska i ett obrännbart kärl med lock på lämplig plats med brandsäkert underlag.
7. Gå ut och titta på röken. Skorstenen ska bara ryka vid uppstart, sedan bör du bara se en vit kondensånga.
8. Ha alltid fungerande brandvarnare.
Källa: Västerviks kommun.