Annons:

Toppolitikerna efter dödsfallet:

Maud Ärlebrant (KD) och Harald Hjalmarsson (M) kommenterar nu det tragiska dödsfallet i Västervik. Foto: Arkivbild

Toppolitikerna efter dödsfallet: "Väldigt tragisk händelse"

Under tisdagsmorgonen hittades en man avliden på en offentlig toalett i Västervik. Det rör sig om en hemlös man och Linda Åkerman, aktiv i föreningen Vinternatt, kräver nu att kommunen agerar.
– Det är en väldigt tragisk händelse, kommenterar Maud Ärlebrant (KD) och Harald Hjalmarsson (M) gemensamt.

Annons:

Det var vid åttatiden på tisdagsmorgonen som en man hittades avliden på en offentlig toalett i centrala Västervik. Polisen kommer utreda dödsfallet enligt rutin men det finns inget som tyder på att något brott ligger bakom. 

"En rättsmedicinsk obduktion kommer att genomföras för att ta reda på dödsorsaken", skriver polisen på sin hemsida. 

Den avlidne är en hemlös man i 60-årsåldern. Linda Åkerman, som är aktiv i föreningen Vinternatt, är chockad och arg efter händelsen.

I oktober varnade föreningen senast för att hemlösa skulle dö när kylan kom. 

– Ge oss en lägenhet nu! Vi kan möblera upp den, så att folk har någonstans att sova över natten. Det är så onödigt att det här ska behöva hända. Det finns liksom inget mellanting och vissa människor hamnar där emellan. Vi försöker fånga upp dem, men vi var på fullmäktige redan i våras och varnade för att folk skulle frysa ihjäl, säger Linda Åkerman upprört, som dock också var tydlig med att förklaringen till dödsfallet ännu är osäker:

– Men det var sju minus inatt och ingen ska behöva uppleva det här. Vi var ute för två månader sedan och sa att människor riskerar att frysa ihjäl. Vi har försökt få de ansvariga att förstå att ingen väljer det här själv. Jag är så arg över det här. Får vi en lägenhet nu så kan vi bemanna upp den med volontärer redan ikväll och ha den över vintern. Det är något som måste ske här och nu. 

"Tragisk händelse"

Maud Ärlebrant (KD), ordförande i socialnämnden, kommenterar nu det inträffade genom ett skriftligt uttalande tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M).

"Det är en väldigt tragisk händelse som vi tagit del av i massmedia och vi beklagar djupt det inträffade. Men vi vet inte alla detaljer kring händelse och vi inväntar polisens utredning om dödsorsaken innan vi kan svara mer om själva händelsen", skriver de.

Kritiken mot kommunen besvarar man så här:

"När det gäller frågor om ett härbärge för personer som saknar bostad så är det en fråga som Västerviks kommun tittar på och frågan ligger på högsta nivå i organisationen. Sedan tidigare finns under kommande vecka ett bokat möte där kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M) och socialnämndens ordförande Maud Ärlebrant (KD) bland annat har bjudit in tjänstepersoner från kommunens olika delar som arbetar med sociala frågor inom missbruk och hemlöshet, och även frivilligorganisationer som på olika sätt kommer i kontakt med personer som finns i missbruk och hemlöshet".

Man vill inte föregå det mötet, enligt uttalandet.

"Tillsammans planerar de att diskutera förutsättningslöst om vilka lösningar man gemensamt skulle kunna hitta. Vi vill inte föregå det mötet och vad som kommer att sägas där, men kommunen ser möjligheter till samverkan och gemensamma åtgärder", skriver man.

HÄR och HÄR kan du läsa tidigare artiklar om händelsen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt