Annons:

SKOGSJÄTTE FÅR BÖTA MÅNGA MILJONER EFTER DÖDSOLYCKA

Södra får böta 14 miljoner efter dödsolyckan i Orrefors. Foto: MostPhotos

SKOGSJÄTTE FÅR BÖTA MÅNGA MILJONER EFTER DÖDSOLYCKA

Sommaren 2022 inträffade en arbetsplatsolycka med dödlig utgång i Orrefors. Nu får skogsjätten Södra en företagsbot om hela 14 miljoner kronor. 

Annons:

Det var i juni 2022 som arbetsplatsolyckan inträffade på ett sågverk i Orrefors i Nybro kommun. Polis, ambulans och räddningstjänst larmades till sågverket och två personer skadades allvarligt efter att ha fått gods över sig. 

Senare samma kväll meddelade polisen att en av männen avlidit av sina skador. 

Den andra personen skadades allvarligt men överlevde. 

Efter den dödliga arbetsplatsolyckan får nu skogsjätten Södra en företagsbot på hela 14 miljoner kronor. 

Inte gjort vad man kunnat

Det skriver kammaråklagare Jan Olin vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i en stämningsansökan. 

"Det yrkas att tingsrätten ålägger Södra Skogsägarna Ekonomisk Förening att betala en företagsbot om 14 000 000 kronor på grund av nedan angivna brott begångna i utövningen av bolagets näringsverksamhet", går det att läsa.

Enligt stämningsansökan har bolaget inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten. Det innebär alltså att Södra inte anses ha gjort tillräckligt för att förebygga arbetsplatsolyckan som slutade med dödlig utgång. 

Protokollet från brottsplatsundersökningen visar att underslagen inte varit i fullgott skick och inte heller täckte hela virkespaketens bredd samt att riskområdet för ras inte varit markerat.

– Det var en stapel virkespaket som rasade över en anställd som var på plats, säger Jan Olin, kammaråklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, till SVT Småland.

Gått med på att betala

Enligt stämningsansökan har skogsjätten gått med på att betala företagsboten på 14 miljoner kronor. Målet kan avgöras utan huvudförhandling anser åklagaren och det har inte företaget något att erinra mot.

– Skälet till att det inte blir någon huvudförhandling är att Södra skogsägarna har gått med på att betala den här summan. De har erkänt sina misstag och att de brustit i arbetsmiljön helt enkelt, säger Jan Olin till SVT.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt