Annons:

Fler och fler lånar böcker i Västervik – bättre siffror än innan pandemin

Utlåningen ökar på biblioteket i Västervik och trenden ser ut att fortsätta. Foto: Genrebild

Fler och fler lånar böcker i Västervik – bättre siffror än innan pandemin

Utlånen av biblioteksböcker i kommunen fortsätter att öka och siffrorna ser nu till och med bättre ut än innan pandemin. I Västervik är det just lånen på stadsbiblioteket och via bokbussen som ökar. 
– Många har hittat till oss och vi ser en uppåtgående trend vilket är jätteroligt, säger bibliotekssamordnare Anders Nylander på Västerviks bibliotek. 

Annons:

Under 2023 lånades totalt 149 765 böcker ut från biblioteken i kommunen. Det är en väsentlig ökning, och utlåningen har inte bara kommit igen efter den dalande statistiken under pandemin – den har också ökat ordentligt sedan 2019 då knappt 130 000 böcker lånades ut. 

– Vi har både kommit i gång igen efter pandemin och ser en uppåtgående trend. Tittar man innan covid så hade vi mindre utlåning än vi har idag, berättar bibliotekssamordnare Anders Nylander på Västerviks bibliotek. 

Syns den här ökningen även nationellt, eller är den unik för Västervik? 

– Jag tror faktiskt att det är lite unikt för oss, men de nationella siffrorna har inte kommit än. Men det ser bra ut i Västervik. 

Vad är det för typ av böcker som folk vill låna?

– Det är skönlitteratur. Både för vuxna och för barn. 

Vad det ökade intresset för att låna böcker kommer ifrån är Anders Nylander osäker på. I Västervik är det hos just stadsbiblioteket och i den ambulerande bokbussen som utlånen ökar. Inte på de mindre filialerna i kransorterna. 

– Där arbetar vi med så kallade Servicepunkter för att få i gång utlåningen. Då kan man låna böcker på andra ställen än biblioteket, som i en affär till exempel. Men bokbussen som åker runt på orterna utan bibliotek går bra och har gått upp i utlåning, så det är jätteroligt. Det är en lyckad satsning som blir mer och mer betydelsefull. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt