Annons:

Så ser Hyresgästföreningen på de nya hyrorna:

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Så ser Hyresgästföreningen på de nya hyrorna: "Ansträngt oss"

Bostadsbolagets hyror höjs med 5,3 procent från och med 1 mars. Hyresgästföreningen kommenterar nu också förhandlingen. 

Annons:

Förhandlingarna om årets hyreshöjning mellan Bostadsbolaget Västerviks Bostads AB och Hyresgästföreningen är nu klara. Hyrorna höjs för de cirka 2 900 lägenheterna med 5,3 procent. 

För en exempellägenhet på 77 kvadratmeter innebär det en hyreshöjning på 385 kronor i månaden. Bostadsbolaget beskriver det som att en normalstor trerummare får 348 kronor mer att betala i månaden. 

– Det är ett tufft läge att förhandla i, den sämre ekonomin påverkar alla. VBAB har fått ökade kostnader, vilket jag förstår. Hyresgästerna har dock också fått ökade kostnader och för många har deras vardagsekonomi försämrats. En hyreshöjning får stor påverkan och det är viktigt att det tas hänsyn till hyresgästernas situation i förhandlingarna, säger Karl Stolpstedt, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.

Yrkade på 8,7 procent

Förhandlingarna mellan parterna har gått snabbt. Bostadsbolagets yrkande låg på 8,7 procent men efter förhandlingarna enades man om 5,3 procent.

–  Vi har båda ansträngt oss för att kunna komma till en lokal överenskommelse och att förhandlingarna blir klara snabbt innebär också att vi slipper några retroaktiva höjningar, något som vi gärna vill undvika, säger Karl Stolpstedt.

Den årliga hyresförhandlingen utgår från trepartsöverenskommelsen som är en överenskommelse mellan Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta. Trepartsöverenskommelsen började gälla 2022 och tydliggör hur en hyresförhandling ska gå till och vilka faktorer som ska tas med. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt