Annons:

Minskad naturvårdsbudget för länet:

Naturvårdsbudgeten för länet minskar. Det kommer märkas, enligt länsstyrelsen. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Minskad naturvårdsbudget för länet: "Kommer märkas"

Under 2024 minskar budgeten för skötseln av Kalmar läns natur ytterligare. "Den som besöker vår gemensamma skyddade natur under året kan komma att märka av detta på olika sätt", skriver länsstyrelsen. 

Annons:

Naturvårdsbudgeten för Kalmar län fortsätter minska. Vad gäller Naturum är årets budget 67 procent av budgeten 2023 och 60 procent av budgeten 2022. Vad gäller hotade arter är budgeten 69 procent av motsvarande budget 2023 och endast 39 procent av budgeten för 2022. 

Reservatsskötselns budget är ungefär densamma som 2023 men bara 41 procent av budgeten för 2022. 

Det här kommer få konsekvenser, menar länsstyrelsen. Skötsel av naturreservaten och nationalparkerna samt åtgärder för hotade arter kommer bli lidande. Naturums öppettider, verksamhet och personalstyrka kommer påverkas. 

"Skötseln av friluftsanordningar i skyddad natur; till exempel bord, bänkar, grillplatser och spänger. Vi prioriterar underhåll av de anordningar som redan finns för att dessa ska vara säkra. Vi planerar inga nya anordningar", skriver länsstyrelsen.

Inga fysiska broschyrer

På de flesta platser försvinner sophanteringen och toaletterna i naturreservaten kommer prorioteras ned. 

"Några kommuner har dock möjlighet att hjälpa till under 2024, vilket innebär att flera toaletter ändå kan bli förbli öppna för allmänheten. Andra kommer att stängas", skriver man. 

Broschyrer för nationalparkerna Blå Jungfrun och Norra Kvill samt naturreservaten Ottenby och Trollskogen kommer endast finnas i digitala versioner.

"Länsstyrelsen arbetar för att du som besökare ska kunna njuta av länets natur på bästa sätt trots minskade anslag. Vi kommer att berätta om förändringarna på de platser som berörs, till exempel genom skyltar".

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt