Annons:

Möte om akutboendet hålls i morgon:

Joakim Nyman är socialchef i Västerviks kommun. Foto: Pressbild

Möte om akutboendet hålls i morgon: "Vill inte föregå det"

Avtalet sträcker sig till siste mars. Men redan under fredagen ska ett möte hållas mellan kommunen och pinstkyrkans LP-verksamhet kring akutboendet.
– Jag vill inte föregå utvärderingen, säger socialchefen Joakim Nyman.

Annons:

En hemlös mans död på en offentlig toalett i Västervik i november väckte stor uppståendelse i Västervik. Kommunen, föreningen Vinternatt och församlingarna satte sig ned för att hitta en tillfällig lösning.

I december togs ett avtal fram mellan kommunen och pingstkyrkans LP-verksamhet. Avtalet innebar att LP-verksamheten upplåter ett natthärbärge till hemlösa fram till 31 mars 2024. 

– Det känns bra att vi så här snabbt har en lösning för vintern. Den långsiktiga lösningen är förstås att de här människorna får hjälp att komma bort från missbruk på ett sätt att de kan nyttja de boenden vi erbjuder, sa kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M), ordörande i kommunstyrelsen.

Avtalet har inneburit att hjälporganisationerna tillsammans med Pingstkyrkan hjälpt hemlösa som är skrivna i Västerviks kommun, även om de varit drogpåverkade, att kunna sova tryggt under kalla nätter. Kommunen betalar totalt 400 000 i stöd för detta. 

Möte under fredagen

Utgången av mars månad närmar sig och redan under fredagen ska ett möte mellan kommunen och pinstkyrkan hållas kring hur fortsättningen för akutboendet kan se ut eller om det över huvud taget blir någon fortsättning.

– Vinternatt håller tummarna för en förlängning med pingstkyrkan. Alla trivs och utvecklas så bra här, säger Linda Åkerman.

Joakim Nyman bekräftar att ett möte ska hållas. 

– Det stämmer. Vi ska göra en utvärdering av den överenskommelse som finns och det är anledningen till mötet. Sedan ska det skrivas ett underlag på det här och vi kommer inte vara färdiga i morgon, men när vi har gjort den här handlingen så blir den offentlig längre fram. Vi får återkomma kring det, säger socialchefen. 

Utvärderingen behöver vara klar innan avtalet går ut.

– Ja, innan dess behöver det vara klart hur man går vidare, men det här är en större fråga än för bara socialförvaltningen.

Hur upplever ni att det har fungerat?

– Det är det man ska ta reda på i morgon, säger Maud Ärlebrant (KD), ordförande i socialnämnden.

Jag tänker att ni kan ha en åsikt redan nu?

– Det vill vi lämna till den utredningen eller utvärderingen.

"Fantastiskt samarbete"

Joakim Nyman vill dock betona följande:

– Det har varit ett fantastiskt bra samarbete med LP-stiftelsen och pingstkyrkan i detta. Sedan hur det har fungerat, själva verksamheten, är det vi ska titta på. Jag vill inte föregå den utvärderingen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt