På fredag är det premiär för satsningen Båtsmans Bakficka i anrika Båtsmansgränd i Västervik. Foto: Privat
Numera kan nog både caféet och själva stugorna i Båtsmansgränd i Västervik anses som anrika. Stugorna är byggda på 1700-talet, och café har det funnits på platsen i många år. Sedan 2016 har caféet drivits i regi av Heide Rinne och maken Thomas Palmlind. Nu utvecklar paret caféet och satsar på restaurangkvällar som går under namnet Båtsmans Bakficka inne i den gamla båtsmansstugan.
– Det är ett litet, gulligt och underbart ställe och vi har hela tiden haft känslan av att vi skulle vilja göra något av det, något mysigt på kvällstid, säger Heide Rinne om satsningen.
Började med italienska viner i somras
Tanken är att förlänga säsongen genom att ordna små restaurangkvällar med plats för ungefär 20 gäster några kvällar i månaden under våren. Tema för restaurangkvällarna blir Italien, både när det kommer till mat och till vin.
– I somras började vi köpa in viner från vingården Terreno i Toscana. Vi kom i kontakt med dem när vi bodde på hotell i Stockholm och tyckte att det kunde vara något för oss att köpa in. Ett trevligt husvin.
Det ena gav det andra, och efter att ha kommit i kontakt med en vinimportör som satsar på just Italienska viner blev det ytterligare några sorter i sortimentet på Båtsmansgränd i somras. Att fortsätta på temat till restaurangkvällarna kändes givet.
– Det blir lite av ett italienskt koncept helt enkelt. Italienska viner, kanske någon trevlig pasta eller risotto. Lite av det som Italien har. Enkla smaker, och i liten skala, förklarar Heidi.
– Båtsman flirtar med Italien. Den känslan vill jag förmedla nu. Men sedan är jag öppen för att det kan bli andra teman, kanske Frankrike?
Första tillfället är på fredag, och den kvällen blev snabbt fullbokad.
– Jag är jättenervös, haha. Vi hoppas vi kan leva upp till allt efter allt pådrag som varit, skrattar Heidi.