Annons:

ALLVARLIG KRITIK MOT SKOLA – ÅTERKALLAR EXAMENSBEVIS

Vid en tillsyn upptäcktes att skolan ändrat sina kurser, men gett betyg i de gamla kurserna. Nu ska examensbevis återkallas. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

ALLVARLIG KRITIK MOT SKOLA – ÅTERKALLAR EXAMENSBEVIS

En skola i Västervik får kritik på flera punkter. Nu kommer skolan återkalla examensbevis, eftersom de inte är rättvisande. 

Annons:

Kritiken kommer från Myndigheten för yrkeshögskolan, och gäller utbildningen "Småskalig affärsmässig livsmedelsproduktion" som anordnas av Hushållningssällskapet i Västervik. 

Myndigheten riktar "allvarlig kritik" mot utbildningens betygsättning, samt kritik mot utbildningens kursplaner och ledningsgruppens uppdrag. 

Vad beror då kritiken på? 

Jo, skolan har ändrat i utbildningen utan att rapportera det på korrekt sätt. 

Fel upptäcktes vid tillsyn

När myndigheten påbörjade sin tillsyn av utbildningen upptäckte man snabbt att uppgifterna hos myndigheten inte stämnde med verkligheten. Skolan har nämligen ändrat i flera kurser: vissa har blivit längre, vissa kortare, och vissa kurser har slagits samman eller fått ett annat namn. 

Sådana ändringar måste anmälan till Myndigheten för yrkeshögskolan.

Betygen inte rättvisande

Att ändringarna inte rapporterats har i sin tur lett till att elevernas betyg inte blir rättvisande. Betygen har satts för de gamla kurserna, även fast innehållet varit nytt. 

Det här är en allvarlig brist, menar Myndigheten för yrkeshögskolan, eftersom skolan åsidosatt sitt ansvar för en rättssäker betygssättning. 

Skolan kommer nu återkalla elevers examensbevis för att utfärda nya och korrekta sådana. 

Kritiken mot skolans kursplaner handlar om att kursplanerna i flera fall är otydliga, och inte beskriver vad eleverna faktiskt ska lära sig på ett tydligt och avgränsat sätt. Ledningsgruppen får kritik eftersom kursplaner i vissa fall inte fastställts före utbildningens start. 

Skolan ska redovisa vilka åtgärder man gjort för att rätta till problemen med betygssättning senast 15 april, och gällande kursplaner senast 15 maj. 

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt