Annons:

BUTIK I VÄSTERVIK ANMÄLS TILL DO –

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

BUTIK I VÄSTERVIK ANMÄLS TILL DO – "TYDLIG POLICY"

En person menar att hen utsattes för diskriminering på Jysk på grund av sin assistanshund. Diskrimineringsombudsmannen utreder nu anmälan om diskriminering.
– Vi vill såklart inte diskriminera någon, säger Sandra Martinsson, kommunikationschef på Jysk Sverige.

Annons:

Enligt anmälaren handlar det om ett besök på Jysks i Västervik i slutet av mars i år. Personen var där tillsammans med sin assistanshund, men menar att hen blev påhoppad av en anställd i butiken. 

Hen uppger att att den anställde "skrek/hade hög barsk ton" enligt anmälan och gav information om att hundar är förbjudna. 

"Då upplyste min mor om att det var en assistanshund", står det i anmälan. 

Enligt anmälaren ska den butiksanställde ha svarat att det inte spelade någon roll och hänvisat till hundförbudsskylten. 

"Varpå vi lämnade på grund av oförståelse och extremt kränkande och hotfull ton", skriver anmälaren, som menar att det finns en stor oförståelse i samhället för civila tjänstehundar. 

"Det ses ingen skillnad på sällskaps- och tjänstehund", skriver man. 

"Tydlig policy"

Diskrimineringsombudsmannen har tagit emot en anmälan om att personen upplver sig diskriminerad och att det har samband med en funktionsnedsättning. DO har nu inlett en utredning kring om företaget följer diskrimineringslagen och vill veta hur företaget ser på anmälan. 

Ett skriftligt svar ska vara inlämnat senast tisdag den 30 april. Jysk centralt kan inte kommentera det enskilda ärendet. 

– Jag vet inte hur situationen var och känner inte till vad som har hänt. Generellt kan jag säga att ledarhundar och assistanshundar är välkomna enligt vår policy. Den policyn är tydlig hos oss. Sedan är det för tidigt att säga något kring den här anmälan. Jag vill inte uttala mig specifikt om den för jag har endast läst den precis som du, säger Sandra Martinsson, kommunikationschef på Jysk Sverige.

Hur går ni vidare utifrån det här?

– Vi kommner ta reda på vad som har hänt och svara Diskrimineringsombudsmannen enligt våra interna rutiner. 

"Vill såklart inte diskriminera någon"

Sandra Martinsson säger att policyn hos Jysk är väldigt tydlig, men att man gått ut med ett extra förtydligande till alla sina butiker. 

– Den policyn är tydlig hos oss och vi har skrivit till alla att den policyn gäller om det finns några frågetecken. Vi vill såklart inte diskriminera någon. Vi har ett nära samarbete med parasporten och har haft väldigt länge, och hos oss alla är välkomna. Sedan vet jag inte hur det har sett ut här och kan inte kommentera det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt