Annons:

Nu får du chans att tycka till om det omfattande vägbygget

Nu ska allmänheten få tycka till kring ombyggnationen av E22 mellan Gladhammar och Verkebäck. Foto: MostPhotos

Nu får du chans att tycka till om det omfattande vägbygget

I höst ska Trafikverket bestämma vilken sträckning nya E22 mellan Gladhammar och Verkebäck ska ha. Nu ska allmänheten få chansen att säga sitt i frågan, och redan på måndag hålls öppet hus i Gunnebo.

Annons:

Hur ska E22 mellan Gladhammar och Verkebäck byggas om? I höst ska beslutet om ombyggnation tas, men först ska allmänheten, kommunen och länsstyrelsen få tycka till.

Trafikverket har tagit fram en samrådshandling gällande val av lokalisering för sträckan E22 Gladhammar-Verkebäck till mötesfri väg. Den ställs nu ut på samråd för att allmänheten och alla som blir berörda ska få tycka till och kunna lämna synpunkter.

Öppet hus

Ett flertal korridorer har tagits fram och utvärderats utifrån deras påverkan på naturvärden, kulturvärden, byggbarhet, bullerpåverkan med mera.  Projektets föreslagna korridorer går både i befintlig sträckning samt nysträckningsalternativ. Projektet antas medföra en betydande miljöpåverkan.

– Samrådshandlingen beskriver utredningsområdet och våra föreslagna korridorer. Materialet ställs nu ut så att alla som är berörda kan tycka till. Vi har också ett öppet hus där alla är välkomna, säger Emma Sigonius, projektledare på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Det är på måndag kväll, den 29 april, som det kommer hållas öppet hus i IOGT-NTOs lokal på i Gunnebo. Där kommer bland annat en presentation av projektet kommer att hållas.

Främjar regional utveckling

Efter samrådstiden sammanställer Trafikverket de synpunkter som kommit in och ger kommun och länsstyrelsen en redogörelse. Efter det kan beslut om korridor tas, det blir under hösten 2024. Efter det tar arbetet med att ta fram planförslag och miljökonsekvensbeskrivning vid.

– Med dagens förutsättningar planerar vi sedan för en byggstart 2029-2032. Med ombyggnation av E22 Gladhammar-Verkebäck möjliggör vi till bättre framkomlighet och en ökad trafiksäkerhet för såväl fordonstrafik och oskyddade trafikanter. Den främjar även en regional utveckling, säger Emma Sigonius.

Fakta

Här är de huvudalternativ för nya korridorer för E22 som diskuteras:

Alternativ 1:

Innebär mindre ombyggnation och förbättring av E22 där den går i dag. Korsningen E22/riksväg 40 vid Hyttan byggs om till rondell eller planskild korsning.

Alternativ 2:

Viss ny sträckning men större delen av befintlig sträckning av E22 byggs och om förbättras. En ny korsning mellan E22 och riksväg 40 anläggs öster om Hyttegöl.

Alternativ 3:

Det alternativ som innebär störst förändring jämfört med i dag. Från korsningen vid Lunds by ska E22 vika av över ängarna, fortsätta mellan Närten och Hyttegöl, där riksväg 40 ska ansluta, och ansluter på nuvarande E22 vid Rosenlid.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt