Annons:

  • 30 000 nya sopkärl ska ut till Västerviksborna – så påverkas du

    På Lucerna i Västervik är det just nu ett hav av nya sopkärl. Benny Edvardsson och Petter Gustafsson från Västervik Miljö & Energi berättar varför. Foto: Tess Hartikka.

  • 30 000 nya sopkärl ska ut till Västerviksborna – så påverkas du

    Här monteras de nya symbolerna, som kommer att se likadana ut i hela Sverige. Foto: Tess Hartikka

  • 30 000 nya sopkärl ska ut till Västerviksborna – så påverkas du

    "Kulören påverkas av att det är så mycket återvunnet material i dem. Det är därför tunnorna är gråsvarta och inte svarta", säger Benny Edvardsson. Foto: Tess Hartikka

  • 30 000 nya sopkärl ska ut till Västerviksborna – så påverkas du

    Petter Gustafsson och Benny Edvardsson är glada över att det nu kommer bli enklare för Västerviksborna att källsortera. Foto: Tess Hartikka

30 000 nya sopkärl ska ut till Västerviksborna – så påverkas du

Nästa vecka kommer de första 5 000 sopkärlen, av totalt cirka 30 000, börja levereras till hushåll i Västerviks kommun. Anledningen är att alla nu ska få fyra sopkärl vid tomtgränsen utifrån EU:s direktiv.

Annons:

På Lucerna i Västervik står det just nu ett hav av sopkärl som väntar på att köras ut till alla kommunens villa- och fritidshushåll. Sedan ett par veckor tillbaka har det monterats och packats ungefär 400 sopkärl om dagen. Totalt ska det bli 30 000 nya tunnor.

– Nu ska alla få fyra kärl vid sin tomtgräns, för att det ska bli lättare att källsortera, säger Petter Gustafsson som är verksamhetschef på Västervik Miljö & Energi.

 I de nya kärlen kommer man att kunna sortera kartong, tidningar, glas, plast, metall, matavfall och restavfall. Införandet av fastighetsnära källsortering grundar sig i ett EU-direktiv som har blivit nationell lagstiftning.  Syftet är att det ska bli enklare att sortera och att mer återvinns.

Startkit till de som inte sopsorterat tidigare

De gröna tunnor som vissa använder idag, där man kan blanda matavfall och restavfall, kommer att försvinna helt. I de nya tunnorna kommer det att följa med ett startkit som ska göra det enklare för de personer som inte har sorterat matavfall tidigare.

– I det här startkitet finns hållare, påsar, slaskupptagare och en guide till hur man sorterar matavfall, säger Benny Edvardsson som är utredare på Västervik Miljö & Energi.

Idag är det ungefär 75 procent av hushållen som redan har fyra kärl och möjlighet att sopsortera. Vissa av de kärlen som används idag behöver inte bytas ut. Men samtliga villa- och fritidshusägare kommer att få en ny tunna där det finns plats för tidningar och kartong.

– Vi byter sida på kartong och tidning, och gör kartongfacket större eftersom folk generellt slänger mer kartong än tidningar idag. Vi byter allas tunnor för att de måste se likadana ut, annars kommer det sorterade materialet att blandas när det töms i sopbilarna sedan, säger Petter.

De kommer även byta ut de tunnor som är trasiga eller av gamla modeller. Totalt handlar det om ungefär 16 000 tunnor som antingen kommer att fräschas upp eller malas ned till ganulat, för att så småningom bli nya tunnor.

– Vissa gamla modeller med runda hörn sitter inte så bra på våra sopbilar längre. Det finns risk att det händer någon olycka ifall de skulle lossna när vi tömmer dem. Så vi tar bort dem ur sortimentet helt och hållet, nu när vi ändå gör en sån här insats, säger Petter Gustafsson.

”Var man än är ska man känna igen symbolerna”

En annan sak som blir nytt är symbolerna på tunnorna som visar vad som ska slängas var.

– Tidigare har kommunerna haft sina egna symboler, men nu finns det nya nationella symboler. Fördelen med det är att var man än är i Sverige så kommer man känna igen symbolerna, säger Benny Edvardsson.

Arbetet med att byta ut alla sopkärl kommer ta ungefär tre månader, och de räknar med att vara färdiga med detta innan årsskiftet.

Hur blir sopsorteringen för de som bor i lägenhet?

– Samma krav på sopsortering gäller såklart även för dem, men där kommer uppsättningen av kärl se lite annorlunda ut, eftersom soprummen kan vara olika stora och se olika ut. Vi kommer ta individuell kontakt med samtliga fastighetsägare, men det kommer inte ske i höst, det blir senare.

 

 

 

Fakta

Så går utbytet av kärlen till

  • Utbytet påbörjas måndag 30 september och pågår under cirka tre månader.
  • Utkörningen sker etappvis enligt ett uppsatt schema av  entreprenören PWS.
  • Alla som har villa eller fritidshus behöver ställa ut sina befintliga kärl på ordinarie hämtplats tills de blivit utbytta.
  • Det kommer att skickas ut ett sms till dig ungefär en vecka innan de hämtar upp kärlen på just din adress.
  • För att kunna skicka ett sms behöver de aktuella kontaktuppgifter. Du kan se och uppdatera dina kontaktuppgifter på ”Mina sidor” hos Västervik Miljö & Energi AB.

Källa: Västervik Miljö & Energi AB

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt