Bristerna handlar främst om inneklimatet, lokalernas storlek samt svårigheter att arbeta i nära vårdkontakter med små vårdrum och hygienutrymmen.
Vår tidning har tidigare skrivit om att personal har blivit sjuka av inomhusmiljön under flera års tid. De som har känt av problemen oftast har fått besvär med irritation i luftvägarna och ögonen. Några enstaka hade fått så pass svåra besvär att de behövt medicinera eller bli sjukskrivna, och en person hade valt att säga upp sig enbart på grund av inomhusmiljön.
Under hösten och våren har en del åtgärder gjorts, men man har fortfarande inte hittat huvudorsaken till problemen.
"Måste tas på allvar"
Regionstyrelsen ger nu regiondirektören i uppdrag att genomföra en förstudie om ombyggnation av lokalerna.
– Vi vet sedan tidigare att det har varit dålig inomhussmiljö för våra medarbetare som arbetar i den här byggnaden. Det här måste tas på allvar. Därför har vi gjort den här prioriteringen, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).
Förstudien ska göras nu under våren. Om allt går enligt planerna kommer regionfullmäktige göra ett genomförandebeslut i september.
– Förhoppningsvis kan man då sätta i gång med själva ombyggnationen 2026.
Så mycket kan det kosta
Förstudien ska belysa byggnadens och vårdens behov ur tre perspektiv: arbetsmiljö och inneklimat, lokalförändringsbehov samt underhållsbehov.
–Det har ju gjorts lite utredningar under de två senaste åren. Man har ju inte riktigt kommit till rätta med kärnan vad problemet är. Min uppfattning är att det kommer bli omfattande ombyggnation för att det ska bli så bra som möjligt. Om jag får gissa så skulle jag gissa att ombyggnationen kommer gå på 300 miljoner. Men lite längre fram kommer vi återkomma om vad det kommer att kosta och mer konkret vilka åtgärder som kommer göras.
Någon ny byggnad för verksamheterna kommer det inte att bli i dagsläget.
– Det är ett trångt område vi har i Västervik. I de strategier som vi har för sjukhusområdet så finns det en helt annan prioritering, men då pratar vi väligt långt fram. Vi ser att vi inte kan vänta med detta, vi behöver hantera det nu. Därför går vi fram med det här ärendet.
Verksamhetschefen om ombyggnationen
Michael Algovik är verksamhetschef för kvinnokliniken som håller till i byggnaden. Han hade helst velat se att man fick en helt ny byggnad som man skulle kunna anpassa för modern förlossningsvård, men håller tummarna för att ombyggnationen ska leda till positiv förändring för personalen.
– Min förhoppning är att man kanske hittar vad problemet är när man börjar riva i väggarna. Och framför allt hoppas jag att ombyggnationen leder till att inomhusmiljön blir bättre, säger Michael Algovik.
Hur kommer verksamheten påverkas under ombyggnationen?
– Det är ju stökigt att bygga om, men vi planerar för att kunna ha verksamheten igång. Att man kan spärra av vissa delar och göra en del av renoveringen i taget, och att man kanske får flytta om en del av verksamheten tillfälligt.