Annons:

Näringslivet måste se kraften hos de nyanlända

Thomas Eriksson, Magdalena Nour och Elisabet Sjöstrand

Näringslivet måste se kraften hos de nyanlända

Många nyanlända har en enorm kunskap med sig, men våra normer sätter stopp för att lyssna på vad de har ett erbjuda. Magdalena Nour, verksamhetschef på företaget Mine, mötte näringslivet i Västervik i torsdags för att berätta om vilken kraft det finns hos de nyanlända.

Annons:

13 företag och organisationer hade kommit för att lyssna på Magdalena Nour och hennes föredrag om nyanländas kompetens och företagens möjligheter att hitta ny arbetskraft.

- Vårt företag väljer att fokusera på företagen och vilka möjligheter de har att hitta rätt arbetskraft. Tyvärr är det så att värdet devalveras snabbt på den som kommer in utifrån till den svenska arbetsmarknaden.

Hon försöker få arbetsgivare att tänka ett varv till för att se vilken tillgång det är att få en ny medarbetare som kan ge någonting nytt till företaget.

- Det här inser alla men våra normer sätter upp en barriär och det tar emot att anställa dem, trots att det är en värdefull medarbetare som väntar på att bli insläppt.

Hon ger exempel på byggingenjörer som byggt skyskrapor i Dubai men som nu inte får bygga småhus i Sverige eller indier som gått på de bästa universiteten, men som har svårt att få ett jobb i Sverige.

Nyttigt för näringslivet

Det var Västerviks kommun, genom integrationsstrateg Elisabet Sjöstrand och Västervik Framåt AB:s vd Thomas Eriksson som bjudit in näringslivet till Magdalena Nours föreläsning.

- Hon ger ett annat perspektiv på affärsnytta och tar fram det som företag och organisationer har att vinna på att anställa nyanlända, säger Elisabet Sjöstrand.

Elisabet berättar att människor i arbetsför ålder minskar och då är det viktigt att det finns människor som fyller upp det tomrum som uppstår på arbetsmarknaden.

- Det finns flera goda exempel i vår kommun som har gått före. Flera av campingarna har anställt nyanlända, Överums Bruk och socialtjänsten, med gott resultat.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt