Många föräldrar tror att ungdomar dricker alkohol, men få tror det gäller egna barnet. Foto: Pixabay
Fler än åtta av tio tonårsföräldrar i Kalmar län tror att ungdomar under 18 år dricker alkohol på föräldrafria fester. Men det är bara fyra av tio föräldrar som tror att det gäller deras egen tonåring. Det visar en ny undersökning.
Det är organisationen IQ som har genomfört två olika undersökning – en bland ungdomar och en bland tonårsföräldrar. Undersökningen bland tonårsföräldrar visar att skillnaden är stor mellan föräldrars syn på tonåringars drickande generellt och synen på den egna tonåringens drickande, skriver man i ett pressmeddelande.
Resultatet är entydigt i hela landet, även om det skiljer sig en del åt mellan länen.
– Som förälder vill man tro det bästa om sina barn men verkligheten kan se annorlunda ut. Ett tips är att prata med andra föräldrar och sätta upp gemensamma regler, säger Olof Emilsson, länssamordnare för alkohol- och drogförebyggande arbete i Kalmar län.
"Kan alltid göra skillnad"
Undersökningen visar att föräldrar och föräldras engagemang är mycket viktigt för tonåringar när det kommer till alkohol och fester.
– Som förälder kan du alltid göra skillnad. Därför är det viktigt att du har en realistisk bild av vad som händer på föräldrafria fester. I undersökningen har majoriteten av ungdomarna svarat att de tycker det är bra att föräldrar finns tillgängliga om något skulle hända och att det är bra att föräldrar sitter uppe och väntar när barnen varit ute under kvällen. Att vara tydlig som förälder när det kommer till alkohol är något många ungdomar uppskattar och ett sätt att visa att du bryr dig, säger Karin Hagman, vd på IQ.
Länsstyrelsen riktar sig också till äldre syskon och kompisar som är den vanligaste källan till alkohol för minderåriga. Med hjälp av komikern och youtubern Lucas Simonsson försöker de nå de unga med budskap kring myter om langning.
Här nedan hittar ni fem goda råd att ha med sig.
1. Ring och stäm av läget
Om dina tonårsbarn är ensamma hemma är det bra att ringa och kolla av läget under kvällen. Att ringa hem till din tonåring visar att du bryr dig. Tala gärna om i förväg att du tänker ringa så att ditt barn förstår varför.
2. Ta hjälp av andra vuxna
Ett problem med fester som urartar är att ungdomar inte vågar höra av sig till någon vuxen i tid. Därför kan det vara en bra idé att berätta för andra föräldrar eller grannar att ditt barn kommer vara ensam hemma. Någon vuxen i närheten kan kanske komma förbi och titta till ungdomarna under kvällen.
3. Hjälp till att säga nej
De flesta tonåringar vill faktiskt inte ställa till med någon jättefest bara för att föräldrarna är borta. Ofta är det kompisar eller folk runtomkring som trycker på, och då är det svårt att säga nej. Förklara att det ibland kan kännas knepigt, men att det egentligen är moget och smart att säga ifrån.
4. Prata om nätets risker
Ungdomar är allt mer uppkopplade och på nätet sprids saker snabbt och enkelt. Om man skriver att man är ensam hemma eller bjuder in till fest kan det lätt hamna hos fel personer. Prata gärna med din tonåring om innebörden av att publicera saker i sociala medier, och diskutera vilken typ av information som är lämplig att lägga upp.
5. Plocka bort alkoholen
Det är långt ifrån alla tonåringar som tar alkohol av sina föräldrar, men omkring 11 procent av alla elever i nian som dricker säger att de tagit alkohol från sina föräldrar utan lov. Har ni till exempel ett barskåp hemma kan det vara bra att låsa eller tömma det för att inte riskera att din tonåring eller någon av kompisarna gör det.
Källa: Länsstyrelsen/IQ