Annons:

Kommentarsfälten stängs i VT – därför håller DV öppet

Christoffer Nielsen är nyhetschef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Västerviks-Tidningen. Foto: Västerviks-Tidningen

Kommentarsfälten stängs i VT – därför håller DV öppet

Västerviks-Tidningen tillåter inte längre läsare att kommentera på sajten. Anledningen är allt för mycket hatiska kommentarer. – Många har hört av sig och är tacksamma för att vi satt ned foten, säger nyhetschefen Christoffer Nielsen.

Annons:

Koncernen Östgöta media stänger kommentarsfälten för sina morgontidningar Östgöta Correspondenten, Norrköpings Tidningar, Motala Vadstena Tidning och Västerviks-Tidningen.

I en krönika på Västerviks-Tidningens nyhetssajt skrvier VT:s chefredaktör Mikael Sönne och koncernens publisher Anna Lindberg att "vi tror fortfarande på öppenheten. Vi vet att den är viktig. Men samtidigt har vi med sorg i hjärtat sett hur en liten grupp högröstade användare har tagit våra kommentarsfält i besittning". 

Christoffer Nielsen är nyhetschef och ställföreträdande ansvarig utgivare för Västerviks-Tidningen och säger så här om beslutet: 

– Jag ser det som ett bra beslut, det går helt enkelt inte att hålla i ordning på det stora flödet. Det gäller framför allt vissa typer av artiklar, som grov våldsbrottslighet, flyktingfrågan i stort och asylboenden, säger han. 

Problemet har varit stort på tidningen. 

– Reaktionen har varit att allmänheten drar sig för att kommentera på grund av den här mobben som tar över kommentarsfältet. Det här har varit ett problem på VT under lång tid och det är ett problem överallt. 

"Ilskna människor"

På VT stängs möjligheten att kommentera både öppet och anonymt. 

– De har inte varit anonyma för oss, utan de har behövt skapa ett användarkonto och vi har vetat vilka de är. Flera gånger har vi fått stänga av folk som inte skött sig, men då kommer de tillbaka med nya namn och kommenterar på ett fientligt sätt. Det går inte att hålla i ordning på det och jag har ett utgivaransvar oavsett om det är en kommentar eller inte. Jag stöder beslutet till fullo och ligger inte sömnlös direkt. På Facebook får man leva efter deras regler, men där har vi ständig kontroll och får ta bort inlägg. 

Det har inte gått att kommentera hos Västerviks-Tidningen sedan början av februari månad. 

– Men vi har inte gått ut med det kraftfullt förrän nu. Det har varit en del ilskna människor på telefon. Fem, sex personer som yttrat sitt missnöje för att uttrycka sig milt. Vi vill inte att dessa ska kommentera, då de skrämmer bort allmänheten med sin fientliga retorik. Samtidigt värnar vi om en öppen debatt och vill att man ska kunna kommentera debattartiklar, krönikor och ledare. Vi har märkt att nättrollen håller sig till nyhetsartiklar. 

Kan du förstå om det riktas kritik mot att "politiskt korrekt" media försöker tysta debatten?

– Jag säger såhär: den här typen av personer som sysslar med nätmobbning eller hotar tycker att vi mörkar alldeles oavsett. Jag vet inte hur många krönikor jag och vi skrivit om öppenhet och berättat om vilka rimliga gränser som finns. Det spelar ingen roll, de förstår inte att vi följer de pressetiska reglerna. Men många har hört av sig och sagt "äntligen har ni satt ned foten". Det är flest positiva reaktioner och jag välkomnar beslutet. Jag står gärna upp för debatten och för det fria ordet. 

"Värnar om det fria ordet"

Dagens Vimmerby har inga planer på att gå samma väg som Östgöta media. På DV är det fritt fram att kommentera artiklar, såväl anonymt som öppet. Men tidningen tillåter inga personangrepp eller hatiska kommentarer. 

– Vi värnar om en öppen debatt och om det fria ordet. Medborgarna ska ha rätt att göra sin röst hörd. Vi modererar vårt kommentarsfält, vilket innebär att alla kommentarer granskas före publicering. Vi är för ett öppet debattklimat och rätten att uttrycka sig anonymt, så länge det inte handlar om personliga påhopp, säger Dagens Vimmerbys ansvarige utgivare Jakob Karlsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt