Annons:

Vilket näringsvärde har kyld uppvärmd mat?

Mat ska lagas från grunden

Vilket näringsvärde har kyld uppvärmd mat?

Hur mycket näring finns det kvar i maten som tillagats, kylts, transporterats, lagrats och sedan värmts upp igen innan den äts? Den frågan finns det tydligen helt olika svar på. Både Västerviks kommun och ledningen på Lindögården ger ett svar att näringsvärdet är bra, men det anser inte matskribenten Tommy Svensson.

Annons:

Många äldre i Västerviks kommun som har hemtjänst får till sig matförpackningar som är tillagade i Arlanda och som senare transporteras till de äldre en gång i veckan. Snart kommer det också att bli verklighet för de som bor på äldreboendet Lindögården. Både kommunen och Lindögården säger att näringsvärdet är rätt för de äldre, när DVV talat med dem. Men när DVV ställde samma fråga till matskribenten och författaren Tommy Svensson, blir svaret ett helt annat.

-        Det är totalt skitsnack.

Tommy Svensson hade under många år en krönika om mat i Västerviks Posten. Där berättade han om vilka tillsatser som fanns i maten vi köper. Han pekade också på vilken näring som fanns i maten. Han menar att mycket av den mat som vi stoppar i oss är onyttig för oss och att vi ska vara noga med att tillaga maten från grunden.

Hur mycket näring är det kvar i den mat som tillagats på en plats, transporterats, lagrats och värmts upp?

- Vitaminer som finns i mat är både ljus och tidskänsliga. De försvinner om maten står för länge. Det handlar främst om B – vitaminer som kroppen är mycket beroende av, säger Tommy Svensson.

När DVV ställer samma fråga till kostchef Gina Svensson vid Västerviks kommun, vet hon inte exakt hur mycket näring den maten innehåller.

- De krav på näring som ställs har man gjort vid upphandlingen av maten. Jag vet att kraven på bra näringsrik mat är hårda, säger hon.

Veronica Vesic, vd på Polstjärnan i Sverige AB, sa i en tidigare intervju att maten som kommer från Dafgårds i Skara håller högt näringsinnehåll men inte mer.

Maten en katastrof

Tommy Svensson är inte alls förvånad över att kommuner och privata aktörer inom äldreomsorgen väljer att köpa in färdiglagad mat.

- Det blir vanligare och vanligare att man köper in sådan mat till äldre. Men det är rena katastrofen.

Han visar på att vitaminer som kroppen behöver försvinner med tiden maten lagras.

- Många vitaminer försvinner under lagringstiden, ännu fler försvinner när maten värms upp igen. Värms maten i en mikrovågsugn försvinner i princip alla vitaminer. Gör man på det sättet vill man ta död på sina gamla, säger Tommy Svensson.

Han vill kalla det för skamligt att av kommuner och privata aktörer att ge äldre sådan mat som man borde veta är väldigt näringsfattig.

- Det är bara att gå ut i butikerna och läsa på innehållsförteckningarna på den färdigmat som finns att köpa. De innehåller väldigt lite av de vitaminer som vi behöver. Mat som är bra för oss människor ska tillagas på plats. Man kan värma upp den dagen efter men den ska inte lagras för länge.

DVV har försökt att nå både vd Veronica Vasic vid Polstjärnan i Sverige AB och Åsa Andersson verksamhetschef på Lindögården utan att lyckats.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt