Annons:

Arbetslösheten för utrikes födda minskar rejält i Västervik

Arbetslösheten minskar för utrikes födda. Foto: Ossian Mathiasson

Arbetslösheten för utrikes födda minskar rejält i Västervik

Västervik sticker inte ut på något sätt i Arbetsförmedlingens statistik för februari. Arbetslösheten har minskat något, men ligger kvar över både riks- och länssnittet.

Annons:

I Västervik saknar 8 procent ett jobb. Det är 0,6 procentenheter lägre än förra året. Riket ligger på 7,0 och länet på 7,5 och Västervik placerar sig i mitten i länet med den sjunde lägsta arbetslösheten. Mörbylånga är fortsatt solklar etta med 4,2 och högst arbetslöshet har Högsby med 13,7.

Samma placering har man när det gäller arbetslösheten för unga som nu ligger på 11,2 procent (-1,3 jämfört med 2018). Grannen Vimmerby ligger lägst i länet med 8,4 procent. Rikssnittet är 8,6 och länssnittet 10,1.

Bland de utrikes födda ligger Västervik sexa i länet och även där noteras en högre andel än både riks- och länssnittet. Arbetslösheten har dock minskat med hela 5,1 procentenheter. Riket noterar 19,1 och länet 27,9.

Fler män får jobb

Ser man på riket i stort har antalet inskrivna hos Arbetsförmedlingen minskat med 18 000 på ett år. Främst ökar sysselsättningen bland män.

– En viktig förklaring till utvecklingen är att många av de utomeuropeiskt födda män som kommit till Sverige nu får jobb i större utsträckning än tidigare, både subventionerade och osubventionerade. Det är också färre nyanlända män som skriver in sig på Arbetsförmedlingen, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten för utrikes födda män har minskat från 21,0 till 18,5 procent på ett år. Bland utrikes födda kvinnor har arbetslöshetsnivån gått ner från 20,8 till 19,6 procent.

I Västervik är 835 personer öppet arbetslösa – en minskning med 8,9 procent.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt