Annons:

Kommunen tar tillbaka vanvårdad tomt

Kommunen tar tillbaka fastighet från skrotfirma

Kommunen tar tillbaka vanvårdad tomt

Västerviks kommun kommer att ta över en tomt på Videgrensgatan i Västervik, där ett skrotföretag håller till idag. Företaget ägs av samma person som driver en skrot i Piperskärr blir av med tomten, när kommunen tar tillbaka marken de hyrt ut till företaget.

Annons:

Det har varit en väldigt massa förvecklingar i ärendet innan kommunen nu löser upp knuten med ett svärdshugg. Kommunen är lagfaren ägare till fastigheten, sedan 1990 – 07 – 01. På tomten har det bedrivits diverse skrotverksamhet och lagring av avfall till och från i olika bolag sedan i början på 1990 - talet.

- Fastigheten är i dag i mycket oordnat skick. Större delen är täckt med fordon, skrot, bildäck och träavfall, skriver kommunen.

Företaget som är inskriven tomträttsinnehavare försattes i konkurs 2009. Konkursboet sålde verksamheten till ett annat företag som i sin tur gick i konkurs. Då köpte den tidigare ägaren bolaget och var nu återigen ägare till skrotföretaget på Videgrensgatan.  Men enligt kommunen offentliggjorde inte mannen sitt förvärv inom tre månader, vilket är de regler som gäller. Det innebär att avtalet inte anses som giltigt. Därför anser Västerviks kommun att expropriation kan ska och upphäver företagets tomträtt.

Tar över och gör i ordning

Kommunen kommer nu att ansöka hos regeringen att få expropriationstillstånd. Konsekvensen blir kommunen får rådighet över tomten. Kommunen ser två alternativ för att sälja tomten, det ena är att själv städa, sanera och undersöka föroreningar och därefter sälja tomten till ett pris som motsvarar de kostnader man har haft för att iordningställa tomten. Eller att man säljer tomten till en seriös aktör som själv utför erforderlig avröjning – och saneringsåtgärder, vilket också skrivs in i köpekontraktet.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt