Annons:

  • Kommunens ekonomi är stabil – ”Vi står inte inför en kris”

    Christina Bäckström

  • Kommunens ekonomi är stabil – ”Vi står inte inför en kris”

    Det här användes kommunens pengar till förra året

  • Kommunens ekonomi är stabil – ”Vi står inte inför en kris”

    Det här användes kommunens pengar till förra året

Kommunens ekonomi är stabil – ”Vi står inte inför en kris”

Ökade kostnader och sjunkande skatteintäkter, så har kommunens ekonomi sett ut under 2018. Inför 2019 ser det något bättre ut, men det krävs att alla verksamheter följs upp kontinuerligt och att inget slår fel under året.

Annons:

Förra året hade kommunen intäkter på 2,11 miljarder kronor, där skatteintäkter stod för drygt 1,5 miljarder kronor. Resterande kom från statsbidrag. Kommunens mål att klara det så kallade tvåprocentsmålet, att spara två procent av intäkterna lyckades inte, det blev blygsamma 0,6 procent.

Av kostnaderna gick 42 procent till vård, omsorg och äldreomsorg samt individ och familjeomsorg. 40 procent av kostnaderna gick till förskola, skola, gymnasiet och SFI. Kultur och fritid fick fyra procent, räddningstjänsten två procent. Resterande tolv procent gick till övrigt och där under ligger kommunstyrelsens förvaltning, samhällsbyggnad och miljö -och byggnadskontoret.

Skatteintäkter

Under 2018 minskade skatteintäkterna mot den budget som kommunen hade lagt.

– Det innebar inte att skatteintäkterna minskade totalt, utan att de minskade utefter den budget som lagts. I år ser vi att kommunens budget följer de skatteintäkter som lagts i budget, säger Christina Bäckström, ekonomichef.

När det gäller statsbidrag så följer det också budget även om det inte har gått många månader in på nya året.

Investeringar

Det som räddade budgeten förra året och det ändå blev ett litet överskott, var att investeringstakten inte orkade upp i den nivå som kommunen hade budgeterat för. Av 120 miljoner användes 53 miljoner.

– Det handlar om att vi inte orkade med alla de tänkta investeringarna, men även att vi väntade på externa exploatörer som inte heller hann med. Vi hade också budgeterat för inköp av en bokbuss, där leveranstiden är längre än planerat. Likaså en ny brandbil till räddningstjänsten som ännu inte har levererats, säger Christina Bäckström.

Kommunens soliditet ser starkare ut nu än på länge.

– Det går åt rätt håll. Vi har 10,4 procent soliditet, då är pensionsförpliktelsen inkluderad. Fram till 2016 låg den på noll eller minus.

"Står inte inför en kris"

Sammanfattningsvis påpekar Christina Bäckström att det ser bra ut för kommunens ekonomi för 2019, även om det finns oro för ekonomin framöver kommande år.

– Vi står inte inför en ekonomisk kris, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson ser ändå en utmaning i kommunens ekonomi.

– Vi har gjort en resa för några år sedan som vi inte vill göra om. Då fick vi verkligen ta krafttag för att komma tillrätta med kommunens ekonomiska situation. Därför vill jag att vi har koll på hur våra verksamheter klarar sina ekonomiska åtaganden, säger han.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt