Annons:

  • Campus Västervik arbetar målinriktat – är ledande i landet

    Anna Broberg, Linnea Larsson studerar på Campus. Anna Aldenius är lärare

  • Campus Västervik arbetar målinriktat – är ledande i landet

    Elin Björnsson, Rebecka Adolfsson och Magdalena Skogholt, Campus Västervik

Campus Västervik arbetar målinriktat – är ledande i landet

Campus Västervik höll Öppet Hus under fredagen för att visa upp alla de utbildningar som finns tillgängliga och vilka utbildningar som planeras inför hösten. Campus Västervik har ett nytt tänk för att ge utbildning till personer och företag genom sitt samarbete med Högskolan Väst, Linköpings Universitet och Linné Universitetet.
- Vi är ledande i landet med att utveckla den här typen av utbildningar, säger Campuschef Jerry Engström.

Annons:

För Campus Västerviks del gäller det att hitta de utbildningar som efterfrågas av näringslivet och den offentliga sektorn. Hittills har man lyckats väl. Här finns utbildningar i förskollärarprogrammet, maskiningenjör, socialpedagogik, sjuksköterskeprogrammet, specialistundersköterska – riktat mot äldre samt flera kortare utbildningar riktade mot den offentliga sektorn och näringslivet. Målet är ändå högre än så, det berättar Magdalena Skogholt, processledare vid Campus Västervik.

- Vi gör nu en behovsinventering i industrin i näringslivet, både i industrin och den offentliga sektorn, där vi frågar efter kunskaps och kompetensbehov nu och i framtiden. Det för att vi ska få en bred bas av vilka utbildningar som efterfrågas, säger Magdalena Skogholt.

Målet som är satt till 2030 är:

  • ·        15 nya utbildningsprogram
  • ·        15 fristående kurser
  • ·        15 nya forskning och utveckling
  • ·        15 nya yrkeshögskoleutbildningar

Det hela är ett samarbetsprojekt mellan Campus, Västervik, Vimmerby och Hultsfred.

- Den sjunde maj bjuder vi in tillverkningsindustrin och den offentliga sektorn och presenterar Campus. Under hösten bjuder vi in övriga näringslivet, säger Magdalena Skogholt.

Blivande sjuksköterskor

Med på utställning var även några elever som studerar till sjuksköterskor, Anna Broberg och Linnea Larsson tillsammans med sin lärare Anna Aldenius.

Anna Broberg går femte av sex terminer på sjuksköterskeutbildningen.

- Målet är att komma ut som allmänsjuksköterska och jobba på Västerviks sjukhus, säger hon.

Hur är det att plugga till sjuksköterska på Campus?

- Jag var intresserad av vården, därför sökte jag till Campus. När jag väl började studera här insåg jag att det klaffade väldigt väl. Jag trivs jättebra här. Man får mycket hjälp och man varvar teori med praktik, vilket är jättebra.

Läraren Anna Aldenius, från Linné Universitetet i Kalmar tycker att det är en väldigt bra utbildning som formar duktiga sjuksköterskor.

- Det är det bästa jobbet jag har haft med duktiga och motiverade elever som får mycket beröm från regionen efter avslutad utbildning.

Ledande i landet

Jerry Engström har länge haft en vision om hur ett Campus ska fungera på en mindre ort och vilka samarbetspartner som behövs för att kunna erbjuda det lokala näringslivet de utbildningar som efterfrågas.

- Vi är ledande i landet för att utveckla den här typen av utbildningar. Vi får ofta hit studiebesök från högskolor, universitet, regioner och kommuner.

Hur känns det?

- Det är roligt. Vi känner att vi gör någonting som är uppskattat både nationellt och internationellt. Det få vet om är att man har byggt upp ett Campus i Danmark med Västerviks Campus som förebild, säger Jerry Engström.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt