Annons:

Svenskarna förlorade 1,6 miljarder kronor på spel – bara i januari

Bara under januari månad förlorade svenskarna 1,6 miljarder kronor på spel. Foto: Svenska Spel/Pressbild

Svenskarna förlorade 1,6 miljarder kronor på spel – bara i januari

Den nya spellagen hjälper spelmissbrukare – men öppnar också upp för utländska bolag i Sverige. Nu berättar Dagens Nyheter att de svenska spelarna förlorade svindlade 1,6 miljarder kronor till spelbolagen under årets första månad.
Det är i snitt 210 kronor per person över 18 år.

Annons:

Den nya spellagen trädde i kraft vid årsskiftet och ska reglera utländska nätkasinon och spelbolag. Dessutom finns nya möjligheter för personer med spelproblem att få hjälp att sluta spela, bland annat genom sajten spelpaus.se, där det går att stänga av sig själva.

Men den nya spellagen innebär också en stor vinst för staten, som nu kan börja beskatta de tidigare oreglerade utländska företagen som tillhandahåller spelmöjligheter.

Spelbolagen ska en gång i månaden deklarera till Skatteverket och skatten ligger på 18 procent. Men spelbolagen betalar endast skatt på behållningen, alltså det som återstår när de har betalat ut vinster till spelarna.

50 av bolagen som fått licens av Spelinspektionen har deklarerat och betalat skatt för januari.

Svenska Spel störst

Dagens Nyheter har granskat Skatteverkets beslut för årets första månad. Bara i januari månad förlorade de svenska spelarna totalt 1,6 miljarder kronor på spel. Det ger ett snitt på 210 kronor per person över 18 år.

Staten fick, genom den nya spelskatten, in drygt 300 miljoner kronor till statskassan i januari.

Statliga Svenska Spel drog in överlägset mest – 737 miljoner kronor – och det genererade 133 miljoner kronor i skatt.

Bolaget Spooniker, som bland annat driver Unibet, är störst bland de utländska spelbolagen och de betalade 24 miljoner kronor i skatt. 

När den nya spellagen utreddes uppskattade man att statens inkomster skulle bli drygt 600 miljoner kronor i skatt årligen. Men redan i januari betalade de nya aktörerna alltså drygt 107 miljoner kronor i skatt, visar DN:s granskning.

I mitten av mars hade 28 000 personer stängt av sig från spel via spelpaus.se. Klart flest är unga män, födda på 80- eller 90-talet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt