Annons:

Enigt nej till VIK kan bli ja i fullmäktige –

På måndag avgör kommunfullmäktige om VIK ska få mer kommunalt stöd

Enigt nej till VIK kan bli ja i fullmäktige – "Viskas i korridorerna"

För en månad sedan var kommunstyrelsen helt enig om att Västerviks Ishockeyklubb, VIK, inte skulle få de två miljoner kronorna som de sökt om i kommunalt stöd, för att fortsätta bedriva sin verksamhet. På måndag tas den frågan upp i kommunfullmäktige och då kan svaret bli ett annat.

Annons:

Det är kommunfullmäktige som ska fatta beslut om VIK kommer att få ett kommunalt stöd på högst två miljoner kronor. Det beslutet kommer att fattas på måndag, vid kommunfullmäktiges sammanträde.

Kommunstyrelsen var enig i sitt beslut för en månad sedan att inte bevilja klubben något ekonomiskt stöd, men nu börjar flera partier att vackla i sina åsikter, det som tidigare var ett enat nej, kan bli ett tveksamt ja.

En politiker som är rädd för att det kan bli på det sättet är Conny Tyrberg (C).

– Det viskas i korridorerna att det kan bli ett positivt besked till VIK på kommunfullmäktiges sammanträde på måndag. Men vi i Centern säger nej. Vi säger det för att det finns risk att det betraktas som företagsstöd samt likställighetsprincipen ska gälla, säger han.

M har inte bestämt sig

Men alla partier är inte lika benhårda på sitt nej till att stödja VIK. Harald Hjalmarsson (M) ser inte att kommunen kan betala ut så mycket pengar till klubben men säger samtidigt att det är bra för Västervik att ha ett allsvenskt lag i ishockey.

- Vi bjöd in VIK till vårt gruppmöte för att lyssna klubben. De fick utveckla sitt yrkande och nu säger man att det behövs 1,5 miljoner kronor. Jag ser inte det som rimligt att kommunen ger ett så stort bidrag till klubben. Vi har tittat på klubbens kalkyler och anser att de är rimliga. Kanske finns det andra sätt än ekonomiska alternativ att göra för klubben.

Moderaterna har inte bestämt sig hur de kommer att ställa sig i den frågan än.

– Det kommer vi att göra under söndagen eller tidigt under måndagen.

Bjudit in till gruppmöte

Inte heller socialdemokraterna har fattat något beslut i någon riktning om kommunalt bidrag till klubben.

– Vi har bjudit in VIK i morgonkväll till vårt gruppmöte och efter att ha lyssnat på dem kommer vi att ta ställning, säger Marcus Fridlund (S).

Inte heller Sverigedemokraterna har tagit någon ställning om hur de kommer att rösta i frågan.

– Vi har gruppmöte på torsdagskväll och fattar vårdt beslut då.

Om de tre partierna tar ställning för att ge ett kommunalt bidrag till VIK kommer klubben att få ett ekonomiskt bidrag.

Många röster emot

Alla övriga partier i kommunfullmäktige har tagit ställning mot att kommunen ska lämna ekonomiska bidrag till VIK.

– Vi ställer oss skeptiska till att bedriva löpande extra medel till en enskild förening med så stora belopp som önskas, säger Akko Karlsson i Miljöpartiet.

– Vår hållning är att vi säger nej till att VIK får extra stöd, säger Fredrik Lindström, Liberalerna.

– Klubben har fått så det räcker. Vi kan inte fortsätta att kasta pengar på dem. Däremot är det viktigt att bygga en ny ishall som gynnar alla, inte bara VIK, säger Johannes Regell, Socialisterna Välfärdspartiet.

– Det finns många andra prioriteringar som är viktigare som till exempel förskolan Kräftan, säger Jonas Jalkteg, Westerwikspartiet.

– Vi kan inte godtyckligt hålla på att handskas med skattemedel på det sättet, säger Leif Svensson, Vänsterpartiet.

– Det är inte förenligt med kommunallagen. Ska vi sätta fråga mot fråga anser vi att äldreomsorgen är i större behov av de pengarna än VIK, säger Maud Ärlebrant, Kristdemokraterna.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt