Annons:

  • ”Viktigt att bevara de rödlistade arterna i området”

    Arne och Gudrun Nordin lämnar över 147 namnunderskrifter till Sverker Thorén (L)

  • ”Viktigt att bevara de rödlistade arterna i området”

    Många hade samlats när namnlistorna lämnades över om bevarande av området vid Lögarbergen, Kulbacken och Tändsticksberget.

”Viktigt att bevara de rödlistade arterna i området”

I onsdags eftermiddag, lämnade boende i Tändsticksområdet över ytterligare 147 namnunderskrifter, till Sverker Thorén (L) kommunfullmäktiges ordförande, som vill att Lögarbergen, Kulbacken och Tändsticksberget inte ska exploateras då det finns stora naturvärden i hela området.

Annons:

Västerviks kommun har startat ett planarbete för området på Lögarbergen, Kulbacken och Tändsticksberget. Det planarbetet har oroat de boende i området och naturintresserade, att området med sitt rika naturliv kan komma att exploateras. Därför startade Jenny Wallberg en namninsamling för att visa Västerviks kommun vilka naturvärden som finns i området och att det ska bevaras som det är idag. Totalt har hon, och den grupp av naturintresserade, samlat in 656 namnunderskrifter.

- Naturen är så viktig, det är vår skyldighet att bevara den till våra barn, säger hon.

I området har Naturskyddsföreningen i Tjust, flera experter på mossor, svampar och insekter gjort 250 olika fynd av rödlistade arter. De har arbetat under lång tid och tagit hjälp av artportalen samt naturum för att få svar på vilka arter som finns i området.

- När Västerviks kommun gjorde en inventering en oktoberdag gjorde man fem fynd av utrotningshotade arter.

De som bor i närområdet pekar på det höga naturvärde och möjlighet att gå på vandringsstigar i området.

Lämnade över fler namnlistor

I onsdagseftermiddag lämnade Arne och Kristina Nordin, som bor på Tändsticksberget, över ytterligare 147 namnunderskrifter, som protesterar mot att området ska exploateras, efter planarbetet är färdigt. Sverker Thorén tog emot namnlistorna och försäkrade att det inte finns någon omedelbar fara för att området ska exploateras.

- Det planarbete som nu pågår, är att försäkra sig om att saker inte blir fel, när man senare ska göra andra mer detaljerade planer, säger han.

Sverker är tydlig med att samhällsbyggnadsenheten i kommunen redan är informerad om hur många rödlistade fynd som gjorts på området av de experter som anlitats av bland annat Jenny Wallberg.

- Den informationen finns lagrat i de planer som tagits fram, av samhällsbyggnadsenheten.

Sverker Thorén ser vilken tillgång området har för de boende men även för övriga kommunen.

- Sätter man det här området i relation med vår stadsbild är det inte många städer som har ett sådant område med både höga kultur – och naturvärden, säger han.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt