Annons:

  • Barnens studsmatta var tvungen att tas ned

    Studsmattan var tvungen att tas ned.

  • Barnens studsmatta var tvungen att tas ned

    Carlos Romero och Ana Willén hoppas att motståndet de fått från grannar och kommunen bara är ogenomtänkt.

Barnens studsmatta var tvungen att tas ned

När paret Carlos Romero och Ana Willén flyttade till Västervik tillsammans med sina två barn, tog de med sig studsmattan. Men eftersom de flyttade till en lägenhet på Markörgatan hade de ingen trädgård att sätta upp studsmattan i. De satte ut studsmattan i skogen, men den var tvungen att tas bort, efter grannarnas protester och efter att kommunen ansåg att den inte hade tillsyn hela tiden som barnen hoppade på den.

Annons:

Ana Willén vill ge alla barn en röst som har roligt och hoppar på den studsmatta som hennes man Carlos satte upp i skogen bakom Markörgatan. Studsmattan har varit flitigt använd, lite väl kanske eftersom det blev en hel del barnskrik runt studsmattan.

- En dag så ringde någon på vår dörr och vi fick veta att en granne klagat på att barnen skrek så mycket när de hoppade. Då flyttade vi studsmattan upp i skogen på kommunens mark för att barnen inte skulle störa så mycket.

Någon dag senare kom bland annat Anders Östlund, fritids – och hälsostrateg i Västerviks kommun och tittade på studsmattan.

- Någon hade anmält vår studsmatta för kommunen utan att först prata med oss.

Ana Willén är besviken på att studsmattan inte får stå kvar samt att ingen i området hade talat med dem innan de gjorde anmälan till kommunen. Hon hävdar att det är väldigt bra redskap för att få barn att röra på sig i dessa tider då det varnas för att barn är för mycket stilla sittande.

- Det var många barn som kom till studsmattan. Det fanns ända upp till 66 barn som ville hoppa där. Nu har de ingenstans att leka, säger Ana.

Hon tycker att det inte bara är villabarn som ska ha tillgång till en studsmatta.

Anders Östlund svarar

Anders Östlund var en av två tjänstemän som besökte skogen vid Markörgatan och fattade beslutet om att studsmattan ska tas bort.

- Vi anser att det är förknippat med en hel del säkerhetsrisker att ha en studsmatta utan uppsyn av vuxna. Nu stod den också på kommunal mark som kommunen ansvarar för, säger Anders Östlund.

Han pekar på att det finns en del risker med att hoppa på en studsmatta.

- Det finns flera fall där barn har skadat sig i både armar och ben när de hoppar på en studsmatta. Har man en studsmatta i en villaträdgård, då är det de som bor i villan som har ansvaret för att hålla översyn på säkerheten. När studsmattan, som i det här fallet, står på allmän mark finns det inte någon som har det ansvaret, säger Anders Östlund.

Han hänvisar barnen till Stadsparken istället om de vill hoppa på en studsmatta.

- Det finns en studsmatta där som barnen kan hoppa på i den nya lekparken.

Ana Willén menar att det är svårt att hinna till Stadsparken med barnen efter att hon sluta jobba.

- Då ska man hinna laga mat och äta. Stadsparken ligger en bit bort också säger hon.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt