Annons:

Vad gör du om krisen kommer?

En krislåda med innehåll som alla ska ha hemma om krisen kommer.

Vad gör du om krisen kommer?

”Vi räknar med att du själv ska klara dig i 72 timmar om krisen kommer”, skriver Västerviks kommun i sin information till oss medborgare i kommunen. Hur gör man då och vad ska man tänka på?

Annons:

Ett tips är att besöka Västerviks stadsbibliotek som just nu har en utställning över vad som man behöver ha hemma. Att skaffa en krislåda där allt det finns samlat på ett och samma ställe är att rekommendera.

- Det är krisberedskapsvecka den här veckan och då kommer kommunen att informera om vad som behövs för att alla ska klara av krisen, säger säkerhetsansvarig vid Västerviks kommun Joakim Jansson.

Det kommer att komma mycket information på kommunens hemsida och på sociala medier den här veckan.

Tänk på det här

Det är mycket att tänka på innan krisen kommer. Det kan röra sig om ett längre strömavbrott eller i värsta fall att kriget kommer.

Det alla ska ha förberett sig på för att kunna klara av att klara sig själva i 72 timmar, vilket är den tiden myndigheterna har på sig för att ordna hjälp till alla, är de saker som är basala ör att överleva.

Vatten i dunkar, mat som klarar av att förvaras i rumstemperatur och som inte behöver tillagas, exempelvis konserver. En batteridriven radio så att man har möjlighet att få information. En fotogenlampa, tändstickor, stearin eller värmeljus. Ficklampa extra batterier. Husapotek, första hjälpen. En filt så man kan hålla värmen, sovsäck och varma kläder. Hygienartiklar, kontanter, telefonlista nedskrivna på en lapp. Det är 112 vid nödsituationer, 113 13 för att lämna information. 114 14 för alla polisärenden och 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Information till allmänheten

Under onsdagen och torsdagen, 8 - 9 maj, kommer branschen att ha en utställning och möte om säkerhet på Gränsö.

- Därefter kommer den frivilliga resursgruppen att ha två informationstillfällen i Västerviks kommun. Först är vi i Gamleby fredagen den 10 maj och lördagen 11 maj är vi vid Ica Maxi, säger Conny Jansson, som är ordförande i civilförsvarsföreningen i kommunen.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt