Annons:

Glöm inte offren för hedervåld - skriver Socialisterna Välfärdspartiet i en debattartikel

Johannes Regell (SV)

Glöm inte offren för hedervåld - skriver Socialisterna Välfärdspartiet i en debattartikel

Flera svenska partier liksom vår svenska regering beskriver sig som feministiska. Vi i Socialisterna Välfärdspartiet menar att detta blott är en skrivbordsprodukt eftersom Sverige under de senaste åren haft stora problem med jämställdhet och våld för en grupp människor; nämligen de som inte är etniska svenskar, alltså offer för hedersnormer och hedersrelaterade brott. Detta är inget som de feministiska partierna har ansett som viktigt, utan de har tittat åt andra hållet. Eftersom det inte har funnits någon övergripande plan nationellt, så har arbetet för jämställdhet de senaste åren inneburit ett steg framåt och två steg tillbaka.

Annons:

Det finns enstaka kommuner som har utarbetat program för hur arbetet för jämställdhet ska genomföras. Länsstyrelsen Östergötland är långt framme, vi har föreningarna VHEK  (Varken hora eller kuvad) samt GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) som utbildar kommuner. Vi har även MUCF, Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor, en myndighet som med den ena handen informerar om hedersrelaterade brott, men med den andra handen ger bidrag till föreningar som aktivt bjuder in predikanter som förespråkar stening av tex homosexuella och kvinnor som förmodas vara otrogna. Hedersrelaterade brott är inte bundet till någon specifik religion utan kan finnas hos både kristna och muslimer - men eftersom politisk islam har vunnit mark i Sverige, så har också hedersrelaterade brott ökat i vårt land.

 Det är också symptomatiskt att flera eldsjälar som arbetat mot hedersförtryck har blivit mobbade av partikollegor med hänvisning till rasism och islamofobi, som är ett känt retoriskt grepp för att angripa meningsmotståndare. Amineh Kakabaveh (V) Nalin Pekgul  (S) och nu senast Ann-Sofie Soffan Hermansson (S) i Göteborg. Så behandlas människor som är obekväma i Sverige på 2000-talet. Vi är förundrade över att en del anser det vara rasism och främlingsfientlighet att under 2000-talet vara för likabehandling av flickor och pojkar.

 Vi tror att många partier avstår från att engagera sig av rädsla för att föras samman med Sverigedemokraterna. Det är i så fall mycket fegt. Genom att hela tiden lägga näsan mot marken “vad anser SD om det här?” så utmärks flera partier av handlingsförlamning, istället för att stå FÖR något. Genom att hela tiden ta hänsyn till SD och samtidigt förneka att de finns, så ger de hela makten till SD. Om det sedan betyder att vi är ense med SD i någon eller några frågor - må så vara. Vi menar att det är utgångspunkten för ens politik som är det viktiga.

 I Socialisterna Välfärdspartiet handlar det om att alltid stå upp för jämställdhet, frihet och upplysning samt barnperspektivet - oavsett bakgrund för den det berör. Socialisterna Välfärdspartiet har tidigare lyft frågan om att skolan ska vara en fristad från religion där barn med olika bakgrund kan mötas, och att slöja på barn upp till 18 år därför inte ska vara tillåtet. Vi har 2016 också lagt en motion där vi ställt frågan vad Västerviks kommun har för strategi för att motverka hedersförtryck? Svaret blev att det inte verkar vara något problem. Dock uppdagades det att en könsstympning ägt rum i Västerviks kommun under tiden januari 2016 och september 2018, så frågan är alltjämt aktuell.

 Fredag 10/5 inbjuder Socialisterna Välfärdspartiet och Moderaterna i Västervik till en föreläsning om hederskultur med Amineh Kakabaveh (V) med erfarenhet av hederskultur, samt Malin Sjölander (M) som arbetar aktivt mot detsamma. Det kommer att hållas en säkerhetsrapport samt riskanalys. Vi ser fram emot en stor uppslutning av intresserade!

 

Socialisterna - Välfärdspartiet

Kerstin Gullbrand

Johannes Regell

Jenny Svensson

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt