Annons:

”Vi måste höja kommunalskatten med tre kronor”

Kommunalskatten måste höjas om barn - och äldreomsorgen ska finansieras.

”Vi måste höja kommunalskatten med tre kronor”

År 2025 fattas det 250 miljoner kronor i den kommunala budgeten. Anledningen är att kostnaderna för äldreomsorg och barnomsorg skenar iväg om man inte gör någonting. Annars riskerar kommunalskatten att höjas med tre kronor inom några år.

Annons:

Kommunstyrelsen lägger nu de sista pusselbitarna på plats inför budgeten 2020. Man tittar också framåt och ser att det finns stora utmaningar och ännu större hål som måste lagas om det inte ska bli en kraftig kommunal skattehöjning inom några år. I två olika rapporter har kommunen fått det beska beskedet att pengarna inte kommer att räcka till när kostnaderna för skola och äldreomsorg skenar i väg de kommande åren. Anledningen är att det finns många barn och att det kommer finnas behov av att vårda äldre, då den demografiska kartan har ritats om, då vi lever allt längre,

Båda rapporterna pekar på att kommunen måste höja kommunalskatten med tre kronor fram till 2025. Rapporterna är skrivna av SKL och revisionsbolaget Ernst & Young.

Små marginaler

Redan för den kommande budgeten som ska fastslås i juni, pekar allt på att det finns små marginaler. Det är en utmaning för varje kommunledning, men för en kommunledning som Västervik är det en ännu tunnare silkestråd att gå på, då det parlamentariska läget är ovisst.

- Det gäller att ha en dialog där alla partier får vara med och säga vad de anser vara viktigt. Det gäller dock att alla är med och tar ansvar för de kommande årens utmaningar, säger Dan Nilsson (S) kommunstyrelsen ordförande.

Han får medhåll av Harald Hjalmarsson (M).

- Redan nu ser vi att det är små marginaler i den kommunala budgeten. Därför är det viktigt att vi är överens om de satsningar som ska göras framöver.

En viktig åtgärd som de båda lyfter fram är att fortsätt med enprocentmålet, målet om att alla nämnder ska spara en procent av sin budget.

- Redan nu kan vi säga att vi måste få fart på förbättringsarbetet. Jag vet om att det inte handlar om att personalen ska springa fortare utan det handlar snarare om att minska kostnaderna genom teknikutveckling, säger Dan Nilsson.

Harald Hjalmarsson är enig med Dan i den frågan, han efterlyser dock en redovisning om var pengarna har gått till.

Christina Bäckström, ekonomichef i Västerviks kommun säger att det är stor press på den offentliga sektorn just nu.

- Det är stor press på barn – och äldreomsorg i hela landet. Västerviks kommun har inte gjort som flera andra kommuner har gjort, höjt kommunalskatten. På det sättet har vi en buffert att ta till om vi måste få in mer pengar till den offentliga sektorn. Det vi inte vet om är hur staten tänker med olika statsbidrag, säger hon.

Höga kostnader inom skolan

Västerviks kommun har höga kostnader för skolan, i jämförelse med andra kommuner, med samma befolkningstäthet. Däremot är kostnaderna för äldreomsorgen lägre.

- Kostnaden per elev ligger riktigt högt i vår kommun, säger Harald Hjalmarsson.

Visar det att vi behöver ha färre skolor?

- Det visar nog mer på hur vår kommun ser ut till ytan. Jag tror inte att vi skulle kunna klara av en sådan debatt. I stället handlar det om att hitta nya tekniska lösningar som gör dagens offentliga sektor billigare, säger Harald Hjalmarsson.

Han vill påminna om att det har funnits liknande orosmoln på himlen förr.

- År 2005 såg det exakt lika dant ut. Vi höjde inte kommunalskatten då och vi har inte gjort det senare heller.

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt