Annons:

  • Delade meningar om en ny ishall

    Conny Tyrberg (C) vill bygga en simhall först på Bökensvedsområdet ….

  • Delade meningar om en ny ishall

    ..medan Harald Hjalmarsson (M) anser att både en ny is arena och en simhall kan byggas samtidigt.

Delade meningar om en ny ishall

Conny Tyrberg (C) går till hårt angrepp mot beslutet om att ge VIK ett ökat marknadsföringsbidrag och han är ännu hårdare i sin kritik när det gäller planerna på att bygga en ishall nu, vilket kan äventyra de långt komna planerna att bygga en ny simhall.
– Det är bara ett sätt för moderaterna att komma till rätta med sin fadäs i kommunfullmäktige, säger han, om beslutet.
Harald Hjalmarsson (M) ser Bökensved som ett stort projekt där externa entreprenörer måste tas in för all bygga både en nya isarena och en simhall.

Annons:

Conny Tyrberg undrar hur beslutet egentligen har gått till och om det överhuvudtaget är lämpligt.

– Kommunfullmäktige, som är kommunens högst beslutande organ, sa nej till klubbens ansökan om bidrag. En vecka senare beslutar kommunstyrelsen att ge ett liknande bidrag till klubben. Det innebär att det lägre beslutande organet kör över det organ som är högst beslutande i kommunen, det är märkligt.

Det som oroar Conny Tyrberg mest är att beslutet innebär att det blir en diskussion om att bygga en ny ishall på Bökensvedsområdet.

– Jag är bestämd på att det måste byggas en ny simhall först och därefter ska vi projektera övriga Bökensved. Men moderaterna vill fortsätta att flytta fram positionerna för en ny ishall.

Får stå tillbaka

Han gör jämförelsen med hur kommunen hanterade ombyggnaden av ridhusen i kommunen.

– Styrande i kommunen ansåg att det fanns viktigare projekt att jobba med. Därför hann inte Bostadsbolagets ingenjörer med att projektera de nya ridstallarna som kommunen hade lovat. Nu står de där, efter mycket påtryckningar från min sida, säger Conny Tyrberg.

Han menar att verksamheter där många flickor deltar får stå tillbaka för pojk- och manliga verksamheter.

Conny Tyrberg vänder sig också mot argumentet att privata aktörer får ta den stora kostnaden om kommunen ska bygga två anläggningar samtidigt för att hålla nere kommunens egna kostnader.

– Ingen ska tro att en privat verksamhet gör någonting gratis. Det kommer att kosta kommunen stora pengar i slutändan. Samt man går miste om synergieffekter om man bygger två stora anläggningar samtidigt.

Ishallen grunden till ekonomiska problem

Harald Hjalmarsson (M) menar att det är lokalfrågan som är grunden till VIK:s ekonomiska problem och då måste kommunen försöka hjälpa kommunen med den frågan. Men det är inte alls säkert att det är kommunen som ska bygga eller driva en ny anläggning.

– Vi måste få in externa aktörer för att lyckas bygga en ny ishall. De ska i sin tur få möjligheten att driva hallen, som ska kunna användas i många olika sammanhang, säger Harald Hjalmarsson.

Han menar att kommunledningen är rörande överens om att det behövs en ny arena på Bökensved, men att det skiljer sig i vilket turordning som olika anläggningar ska byggas.

– Byggandet av en ny arena trycker inte bort en ny simhall. Jag anser att man ska komma fram till att bygga både en ny arena och en ny simhall.

Han menar också att det finns synergieffekter med att bygga båda två samtidigt. Men att kommunen inte har råd att göra dessa två på en och samma gång.

– Västerviks kommun har inte kapital att finansiera allt själva utan måste ta hjälp av externa aktörer.

Det kommunen nu måste göra enligt Hjalmarsson, är att erbjuda externa företag byggrätter på Bökensvedsområdet, både till bostäder och hotell, förutom en ny arena.  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt