Annons:

Hjärntrötthet – en mental trötthet som inte går att vila bort

Pelle Söderström och Ann - Charlotte Karlsson

Hjärntrötthet – en mental trötthet som inte går att vila bort

Hjärntrötthet kan komma efter en stroke eller tia-attack. Den kan också komma efter ett slag mot huvudet eller andra sjukdomar i hjärnan.
– Symptomen är att man blir väldigt trött i hjärnan och blir känslig för ljud och ljus, säger Ann - Charlotte Karlsson, kurator och socionom på medicinkliniken vid Västerviks sjukhus.

Annons:

Hjärntrötthet är temat vid internationella strokedagen den 14 maj. När en person drabbats av hjärntrötthet går det inte att vila sig pigg. I stället gäller det att skapa sig en vardag som gör att man orkar med. Pelle Söderström är ansvarig läkare vid strokeavdelningen på Västerviks sjukhus. 

Han säger att för sjukhusets upptagningsområde, runt 65 000 personer, så drabbas 140 - 160 per år av stroke.

– Stroke är en blödning från ett blodkärl i hjärnan eller en propp i hjärnan som ger syrebrist i hjärnan.

"Syns inte på ytan"

Hjärntrötthet är en sjukdom som drabbar människor som fått en tia-attack eller stroke. Sjukdomen syns inte på ytan men är väldigt besvärlig för de som har den, då de inte orkar med att göra så mycket som de vill.

- Man måste prioritera det man vill. Man får själv hitta regelbundna pauser för att koppla av. Det är bra att vila samtidigt som man stänger av mobiltelefon och radio för hjärnan uppfattar alla ljud, säger Ann-Charlotte Karlsson.

Det är ofta ljud som är det som värst för den som blir drabbad, men även ljus kan vara svårt för vissa.

– Det svåra är oftast för personen själv att acceptera att de lider av hjärntrötthet och att de måste göra färre saker under en dag.

Stressa mindre

Hjärntrötthet kommer ibland efter en stroke eller tia -attack. 

– Det första rådet är att stressa mindre i vardagen för de som fått diagnosen hjärntrötthet, säger Ann – Charlotte Karlsson.

Har man drabbats av hjärntrötthet är det viktigt att omgivningen vet om det och inte kräver lika mycket av den personen som de gjorde tidigare.

- Det syns inte utanpå att man lider av hjärntrötthet.

Det går inte att bota hjärntrötthet, men det finns saker man kan göra för att mildra effekten.

– Träna efter din egen förmåga. Vistas ute i naturen eller promenera. Man ska definitivt inte stressa det gäller att vara rädd om sig.

Har hjärntrötthet blivit vanligare i dagens samhälle?

– Inte vanligare men man pratar mer om det idag än vad man gjorde tidigare. Därför är det fler som vet om att sjukdomen finns, säger Ann-Charlotte Karlsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt