Annons:

SVINEN ORSAKAR SKADOR FÖR ÖVER EN MILJARD

Vildsvinen orsakar kraftiga problem för landets lantbrukare. Foto: MostPhotos

SVINEN ORSAKAR SKADOR FÖR ÖVER EN MILJARD

Vildsvinen medför enorma skador för lantbruket. LRF menar att lantbrukarna förlorar cirka 1,1 miljard årligen på grund av djuren.
– På flera håll i landet börjar läget bli desperat för våra medlemmar. Vi behöver få hjälp från regering, myndigheter och jägare om vi ska kunna fortsätta med vårt yrke och leverera mat, säger Palle Borgström, LRFs ordförande, i ett pressmeddelande.

Annons:

Vildsvinsstammen har förökat sig enormt under de senaste decennierna. Bedömare menar att stammen växer med 15 procent varje år – detta trots att avskjutningen gått från 20 000 djur 2015 till 115 000 förra året.

Uppemot 300 000 vildsvin finns i landet och de orsakar skador för lantbrukarna på hisnande summor. En beräkning från 2015 visar att förlusterna är på 1,1 miljard per år.

LRF, Lantbrukarnas riksförbud, känner oro över utvecklingen.

– Jägarförbundet har tagit ett bra initiativ och erbjuder utsatta lantbrukare att kunna beställa jakt. Men i det korta perspektivet måste avskjutningen öka till 150 000 djur per år för att skadorna och kostnaderna för lantbrukarna inte ska bli övermäktiga. Utfodringen är ett stort problem, på många platser i Sverige sker det idag tyvärr helt okontrollerat, säger Palle Borgström.

Vill jaga med drönare

LRF ställer nu flera krav till politiken:

  • Inför en reglering av utfordringen av vilt. Tydliga bestämmelser om med vad man får utfodra, i hur stor mängd och med vilka utfodringsmetoder som tillåts.
  • Tillåt användning av drönare med kamera för att söka efter vildsvin vid jakt.
  • Livsmedelsverket måste snabbt ge tillstånd för jägare att sälja vildsvinskött direkt till konsument.
  • Att regeringen gör en utredning om ny jaktlagstiftning, anpassad till verkligheten. Förvaltningen måste balansera viltets värde mot viltets kostnader. Idag är det svenska lantbrukare som får ta kostnaden medan andra tar del av viltets värde.

Regionalt har Moderaterna lagt förslag om att Region Kalmar ska servera vildsvin på sin matsedel. Ett debattinlägg i ämnet kan du läsa här.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt