Det var demonstrationsdag för drönare på flygfältet i tisdags
I tisdags besöket infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) Västervik. Han deltog i ”Demodagarna 2019 i Västervik - Sveriges första flygdagar med inriktning på drönare. 23 innovativa projekt kommer att praktiskt demonstrera vad de främsta aktörerna på området är på väg att utveckla och lansera.” Tomas Eneroth fick också frågan om järnvägens framtid i norra Kalmar län.
Västervik håller på att utvecklas till en av Sveriges Europas största center för drönarutveckling.
- Det är spännande med allt vad drönare kan göra för att hjälpa till i samhället. Vi ser övervakning, kontrollera underhåll av kraftledningar och som man gör i Västervik, där räddningstjänsten tar drönare till hjälp vid bland annat skogsbränder, säger Tomas Eneroth.
Regeringen har lämnat 30 miljoner kronor till Vinova som ska fördela de pengarna mellan 23 olika projekt som ska användas för utveckling av drönare och regelverk kring drönarverksamhet.
- Det är många som vill arbeta med drönare i samhället. Framförallt är det polis och räddningstjänst, men även i kommersiell verksamhet och som hobby. Det gäller att det finns ett regelverk att följa, säger Tomas Eneroth.
”Viktigt för Västervik”
Kommunfullmäktiges ordförande Sverker Thorén (L) var också med på demonstrationsdagen i tisdags.
- Det finns många användningsområden för drönare. Inte minst när det gäller att följa vattenkvalitén i Östersjön. Det finns en stor nytta av drönare i samhällets olika delar.
Han säger också att Västerviks politiker nu måste tala med en röst för att utvecklingen av drönare ska placeras här.
- Vi ska verka i alla kanaler för det finns enorma fördelar med att ha utvecklingen av drönarverksamheten just i Västerviks kommun. Det handlar om vårt läge där det finns både skog och närheten till kusten och havet.
Järnvägen
Tomas Eneroth är infrastrukturminister och då måste han också få utveckla regeringens syn på järnvägsförbindelserna i landet och specifikt i norra Kalmar län.
- Regeringen satsar nu 700 miljarder kronor på infrastruktur. Mycket handlar om att investera i renovering av befintlig järnväg som blivit eftersatt länge. Det visar att det inte går att hålla på med skattesänkningar, det måste finnas pengar kvar till att göra erforderliga investeringar också.
Hur ser du på järnvägen i norra Kalmar län, Tjust – och Stångådalsbanan?
- Vi har lyssnat av med regionerna ute i landet och då har vi fått svar från Region Kalmar att det är mycket fokus på Kust – till kustbanan. Vi har också fått till oss att man vill satsa på underhåll till Tjust – och Stångedalsbanan.
När medlen ska fördelas och vilka sträckor som ska satsas på är inte klart ännu.
- Jag har hört när jag mött företag i Västervik att man vill ha bättre kommunikationer. Det gäller järnväg men även 2+1 väg till Linköping, säger Tomas Eneroth.