Annons:

Fyraminutersregeln ska ge rappare debatter i KF

Peter Johansson (M) Sverker Thorén (L) och Annette Torstensson (C)

Fyraminutersregeln ska ge rappare debatter i KF

Presidiet i kommunfullmäktige lägger fram ett förslag om att minska tiden vid debatten i KF. Tiden för ledamöter att debattera ska begränsas till fyra minuter.
– Ledamöterna måste vara mer förberedda när de kommer till KF:s sammanträde, säger Annette Torstensson (C), ledamot i KF:s presidie.

Annons:

Det handlar i grund och botten om att öka demokratin i KF. Det arbetet startade i januari, när samtliga ledamöter fick möjlighet att diskutera vilka former som KF ska hållas.

- Det var en blandning av olika ledamöter från olika partier som fick diskutera den frågan. Senare har varje parti fått med sig förslagen till förändringar och kommit med egna förslag, säger Sverker Thorén (L), ordförande i KF.

Underlaget till dokumentet är från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) som visar hur lagligheten vid ett KF – sammanträde ska föras. Det finns möjligheter för kommunen att utveckla det dokumentet och det har man nu tagit fram ett förslag om.

- Nästa måndag den 20 maj kommer det upp på kommunstyrelsen och förhoppningen är att det kommer att fattas beslut om förslaget den 27 maj vid nästa kommunfullmäktige, säger Sverker Thorén.

Kortare talartid

Det är främst tre förändringar som presidiet föreslår.

- Först handlar det om kortare talartid. Vi vill ha rappare dialog. I dag kan vissa politiker stå i över tio minuter i talarstolen. I det här förslaget gäller en fyra minuters regel, säger Peter Johansson (M).

Annette Torstensson säger att det är för att ledamöterna ska vara mer och bättre förberedda när de kommer till KF:s sammanträden.

Det andra förslaget är att motioner som inte är beredda i KS inte ska få läsas upp i KF.

- De motionerna kan väcka en del känslor som leder till debatt trots att de inte är beredda av några tjänstemän, säger Annette.

- Det blir ett större krav att ledamöterna är mer förberedda när de kommer till KF, säger Sverker Thorén.

Den tredje förändringspunkten som man lägger förslag om, är att kalla ordförande för varje nämnd och kommunalt bolag med ansvarig chef vid två tillfällen under mandatperioden för att redogöra för verksamheten.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt