Annons:

”Almarna i Stadsparken har ingen framtid”

Karta över trädinventeringen i Stadsparken

”Almarna i Stadsparken har ingen framtid”

Västerviks kommun har låtit företaget DW Trädservice göra en inventering av träden i Stadsparken i Västervik och resultatet av inventeringen är att 19 träd kommer att fällas under våren, samt att ytterligare 105 träd kommer att beskäras. Arbetet kommer att göras av DW Trädservice och inleds under vecka 21.

Annons:

Inventeringen av träden i stadsparken ger dyster bild över vad som måste göras. Det är framförallt almsjukan som ställer till det och flera av träden måste fällas.

 - Det fanns vid inventeringstillfället 144 levande träd i Stadsparken och av dem har de allra flesta ett långt liv framför sig, säger Sofia Hjertqvist, landskapsarkitekt i Västerviks kommun. När det gäller almarna i parken så är det tyvärr endast en tidsfråga innan almsjukan tar ut sin rätt och de blir farliga. Dessa träd har inte någon framtid, utan de kommer att släppa grenar och sedan dö. De blir då en fara för människor som rör sig i parken. Därför plockar vi ner tolv almar nu, säger Sofia Hjertqvist, landskapsarkitekt i Västerviks kommun.  

 Det är inte enbart almar som pekas ut i inventeringen. Utöver de tolv almarna ska även en pil, en poppel, en vingnöt, en lönn och tre björkar att fällas på grund av skada, torka eller sjukdom.

- Träden som tas bort lämnar plats för annat att utvecklas i parken. Samhällsbyggnadsenheten håller på med ett projekt för hela stadsparken och i detta arbete ser vi över stråk, platser, belysning, växter med mera. Föryngring av trädbeståndet med nya träd ingår också i det här arbetet, säger Sofia Hjertqvist.

 Totalt 105 inventerade träd kommer att beskäras för att kunna överleva länge i Stadsparken och det arbetet har redan inletts.

 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt