Annons:

Färre lantbrukare i kommunen söker stöd till Eko odling

Färre lantbrukare i kommunen söker stöd för ekologisk odling

Färre lantbrukare i kommunen söker stöd till Eko odling

Västerviks kommun ligger i topp vad det gäller att odla ekologiskt i länet. Ändå har antalet lantbrukare som söker stöd för ekologiskt odling minskat på fyra år. Håkan Lindgren, som är lantbrukare i Heda och arbetar mycket inom LRF, vet inte varför det är på det sättet men han har sina teorier.

Annons:

År 2015 fick lantbrukare i Västerviks kommun drygt 5 miljoner kronor i stöd för att odla ekologiskt. Fyra år senare var det beloppet 4,2 miljoner kronor. Trots att färre lantbrukare väljer att söka stöd för ekologisk odling ligger Västerviks kommun i topp i Kalmar län när det gäller att få bidrag till ekologisk odling. Kommunen ligger på 40 plats av alla kommuner i landet. På 50 plats återfinns Borgholm och på 82 plats Kalmar.

Håkan Lundgren lantbrukare i Heda utanför Gamleby, arbetar inom LRF och han kan inte säga varför stödet till det ekologiska lantbruket minskat i kommunen.

- Det måste vara färre lantbrukare som söker det stödet. Varför det är på det sättet vet jag inte riktigt. Det är upp till varje lantbrukare att producera och hitta lönsamhet i det den gör, säger han.

Han säger också att det är svårare att odla ekologiskt än på ett traditionellt vis.

- Ska man lyckas med ekologisk odling måste man vara en duktig lantbrukare.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt