Annons:

Äskande ur resultatutjämningsfonden splittrar socialnämnden

Ska socialnämnden äska sju miljoner kronor ut resultatutjämningsfonden eller ska man ta kostnaderna ur den befintliga budgeten, för merkostnader, för personer med funktionsnedsättning. Frågan splittrade socialnämnden där det finns två tydliga viljeinriktningar.

Annons:

Socialförvaltningen har fått till sig fler personer som är i behov av stöd, då de har en funktionsnedsättning, de senaste åren. Samtidigt ses en förändring vad gäller personer som säker och beviljas insatser. Här finns unga som gått i särskolan och unga som tillbringat skoltiden i den ordinarie skolan och först senare kommit i kontakt med kommunens insatser.

För att socialnämnden inte ska gå med ett underskott 2020 när det gäller den här gruppen ansöker nämnden om sju miljoner kronor extra från resultatutjämningsfonden.

Idag finns det 16,8 miljoner kronor i den fonden.

- Vi ser att vi har ett underskott i år och att det underskottet kommer att finnas även 2020, säger Ingela Svensson (C) ordförande i socialnämnden.

Hon vill att nämnden ska ansöka om att få ta pengar ut fonden. Centern tillsammans med miljöpartiet, Socialisterna Välfärdspartiet, Socialdemokraterna anser att nämnden ska ansöka hos kommunstyrelsen (KS) och kommunfullmäktige (KF) om att få ta ut de pengarna.

Västerviksalliansen säger nej

Västerviks alliansen bestående av Moderaterna, Westerwikspartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna anser att resultatutjämningsfonden ska gå till andra saker än att läggas på verksamheten.

- Uttag ur fonden ska gå till omställningsarbete. Jag tror att om vi enbart ska ta pengarna till verksamheten kommer nämnden att få revisorerna på sig, säger Jon Sjölander (M).

Han anser att nämnden inte kan ansöka om mer pengar utan att först se vad som finns att göra inom befintlig budget. Jon förespråkar att förvaltningen får i uppgift att hitta andra alternativ inom budgetramen hur man ska hantera problemen.

Ingela Svensson anser att revisorerna kommer att hacka på socialnämnden i vilket fall som helst.

-  Antingen för att vi går back med sju miljoner eller att vi använder pengarna på det här sättet. Att ta pengarna från befintlig budget blir inte populärt, det är sju miljoner kronor vi pratar om, säger hon.

Jon Sjölander menar att det är farligt att plocka pengar ur fonden utan att ha en tanke bakom

- Vi kan inte varje gång säga att vi tar pengar ur fonden då tar den snart slut och pengarna använts till något den inte var tänkt att användas till från början.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt